Проектування торгівельно-розважального центру в м. Ковель, Волинської області - Доманюк, Світлана Богданівна (My University, 2021)
Раціональне розміщення торгівельно-розважальних центрів нa території міста значно скорочує невиробничі затрати часу на домашній побут та збільшує долю вільного часу, що дозволяє населенню широко використовувати підприємства сфери громадського обслуговування, яке підвищує степінь загального благоустрою міста та сприяє покращенню умов життя людей. Проектування торгівельно-розважальних центрів є перспективним напрямком на ринку комерційної нерухомості. Торгівельно-розважальний центр - це складний виробничий механізм, що складається з декількох підрозділів, тому важливо вивчати та аналізувати всі складові фактори, що в перспективі може допомогти перспективній реалізації торгівельно-розважального центру. На першому місці стоїть територіальне розподілення таких центрів по відношенню до транспортних потоків, складу споживачів, пропорції. Важливе значення має громадська складова об’єкта проектування. Основні та найбільш прогресивні елементи мережі торгово-побутового обслуговування – торгівельно-розважальні центри, комплекси, що об’єднують різні підприємства торгівлі, громадського харчування та побутового обслуговування та що представляють населенню широкий вибір товарів та послуг. Вони забезпечують економію часу покупців, знижують розміри капітальних вкладень у їх будівництво та витрати з експлуатації, а також відкривають великі можливості для вирішення архітектурно-мистецьких та містобудівних задач. Торгівельно-розважальні центри є в даний час одним з типів комерційних споруд, що активно розвиваються, в яких ключовим принципом є закріплення великих площ та вибір функцій, розрахованих на можливо більший спектр відвідувачів. Принцип організації функціональних центрів відрізняє їх логікою внутрішнього простору. Архітектура торгівельно-розважальних центрів може змінюватись відповідно до внутрішнього наповнення та контексту поставлених завдань.
Keywords: будівництво; проектування; торгівельно-розважальний центру