Дослідження "глушилки" – як засобу електронної боротьби - Дубравський, Андрій Володимирович (My University, 2024)
Мета – полягає у вивченні принципів роботи пристроїв придушення сигналів, їх технічних характеристик та методів оцінки ефективності в реальних умовах застосування. Об’єкт – пристрої придушення сигналів, що застосовуються в системах радіоелектронної боротьби. Предмет дослідження – принципи роботи, конструктивні особливості та методи оцінки ефективності пристроїв придушення сигналів у сучасних умовах застосування. Проект складається з трьох розділів. У першому розділі представлено аналіз методів та засобів радіоелектронної боротьби та глушіння сигналів об’єктів. Описано загальне призначення, класифікація та проведено порівняння ефективності роботи основних видів засобів РЕБ. У другому розділі на основі проведених розрахунків основних елементів та вузлів засобів глушіння у вигляді купольної та прототипної РЕБ системи глушіння проведено порівняння ефективності зони захисту, потужності при їх протидії реальним об’єктам. У третьому розділі здійснено реалізацію практичних РЕБ систем з використанням реальних компонентів. Проаналізовані залежності вартостей РЕБ для глушіння на різних частотах, ефективності їх використання в реальних умовах та вплив на роботу сучасних типів засобів глушіння сигналів. Результатом роботи є дослідження певних видів систем РЕБ та їх компонентів, аналіз результатів їх використання в умовах сучасних війн, формування перспектів розвитку як самих систем глушіння, так і їх перспективних типів.
Keywords: радіоелектронна боротьба; антенні системи; глушіння сигналів; умови застосування; electronic warfare; antenna systems; signal jamming; conditions of use