Методи картографування суцільних рубань за допомогою картографічного сервісу Copernicus - Брик, Роман Юрійович (My University, 2025)
Випускна бакалаврська кваліфікаційна робота виконана на 54 аркушах друкованого тексту та містить вступ, 3 розділи, висновки та рекомендації виробництву, список використаних літературних джерел. Робота проілюстрована 4 таблицями та 11 рисунками. У бакалаврській роботі використано матеріали Шепетівського надлісництва філії «Подільський лісовий офіс» ДП «Ліси України» та екосистему Data Space Copernicus як інформаційну базу дослідження. На основі відкритих даних було проведено візуальний аналіз змін лісового покриву за 2018-2024 роки, відмічено зміни, зокрема заліснення територій та суцільні рубки. Вступна частина роботи окреслює актуальність обраної теми, визначає мету та завдання дослідження, обґрунтовує методологічний інструментарій та розкриває практичну значущість отриманих результатів. Огляд літератури присвячений осмисленню основних термінів та понять, пов’язаних із дистанційним моніторингом змін на основі відкритих даних. Другий розділ роботи містить в собі аналіз об’єкту дослідження, включаючи його характеристику та детальний опис структурної організації. Особливу увагу приділено вивченню природно-кліматичних умов, які формують специфічне середовище для росту та розвитку лісових насаджень. Третій розділ представляє результати візуального моніторингу тестової ділянки надлісництва. Зокрема наводиться детальний опис динаміки змін за роками з 2018 по 2024 роки. Особлива увага приділена ідентифікації ділянок на яких відбулась зміна. Практична цінність отриманих результатів полягає у продемонстрованій ефективності застосування сучасних картографічних сервісів, зокрема Copernicus, для оперативного та об’єктивного моніторингу динаміки лісового покриву. Отримана методика та дані можуть бути імплементовані у практичну діяльність у сферах екологічного моніторингу, лісовпорядкування, а також для оцінки впливу господарської діяльності на лісові екосистеми. Систематичне використання супутникових даних слугує надійною інформаційною основою для підвищення ефективності управлінських рішень, спрямованих на збереження та стале використання лісових ресурсів. Таким чином, робота має як прикладну, так і наукову цінність, формуючи базис для подальших, більш поглиблених досліджень трансформаційних процесів у лісах.
Keywords: лісове покриття; дистанційний моніторинг лісів; Copernicus; Sentinel-2; супутникові знімки; ГІС; forest cover; remote monitoring of forests; satellite images; GIS