Особливості розвитку пухирчастої сажки кукурудзи - Богушевська, Людмила Володимирівна (My University, 2025)
Кукурудза є однією з провідних культур у світі. Її золоті зерна це джерело поживних речовин як для людей, так й для тварин, підтримуючи життя по всій планеті. Кукурудза вражає своїм високим потенціалом та є однією з найдавніших злакових рослин. Археологічні знахідки в Мексиці – волоті, качани та зерна дикої кукурудзи – свідчать про її давнє походження. Кукурудза посідає провідне місце серед сільськогосподарських культур як у світовому, так і в українському землеробстві, відіграючи важливу роль економічну роль. Її урожай використовується не лише як цінний харчовий та кормовий ресурс, а й у різних галузях промисловості, що зумовлює високий попит на якісну продукцію цієї культури. У сучасних аграрних умовах основним завданням є забезпечення стабільної високої врожайності кукурудзи, адже її якість часто знижується під впливом збудників хворою, зокрема пухирчастою сажкою. Кукурудза має низку важливих переваг до яких входять: - Ефективне засвоєння азоту й значну частину вуглецю з ґрунту для утворення біомаси. - Фотосинтезуючи поглинає 𝐶𝑂 2 з атмосфери та повертає його у вигляді кисню. - 1 га кукурудзи це 4 га лісу. - Кукурудза є важливою культурою, оскільки завдяки процесу транспірації вона може випаровувати до 3500 тон води з одного гектара в атмосферу. Ця волога надходить із ґрунту, насиченого зимовими запасами води та опадами, що випадають протягом вегетаційного періоду. При цьому 75% посівів кукурудзи в Європі вирощуються без використання зрошення. - Один гектар кукурудзи поглинає 4-8 разів більше вуглекислого газу, ніж сам його виділяє. Пухирчаста сажка кукурудзи, збудником цього захворювання є Ustilago maydis, спричиняє суттєві економічні втрати через можливе значне зниження врожайності. Рівень розвитку цього захворювання значною мірою залежить від погодних умов. Найбільш сприятливих для його поширення є період, коли висока вологість чергується з її нестачею ніж постійні періоди тривалої вологи. У роки з нерівномірним розподілом опадів підчас вегетації спостерігається підвищена інтенсивність ураження, тоді як тривалі засушливі періоди стримують розвиток хвороби. Зараження рослин найвище при низькій близько 40% або надмірно високій 80% вологості ґрунту, тоді як оптимальна вологість біля 60% знижує ризик розвитку хвороби. Окрім зменшення обсягів врожаю, пухирчаста сажка негативно впливає на якість зерна, а саме: зменшує його поживну цінність та спричиняє накопичення токсичних речовин, що обмежує його використання у промислових цілях. Запровадження дієвих засобів захисту є ключовим чинником для отримання стабільно високих врожаїв кукурудзи належної якості. Профілактика та контроль пухирчастої сажки мають велике значення для поліпшення товарних та технологічних властивостей продукції. У сучасному землеробстві застосовуються хімічні, агротехнічні й біологічні методи захисту, які сприяють контролю ступеня поширеності хвороби. Важливе місце в системі захисту належить селекції та насінництву, адже виведення стійких до пухирчастої сажки сортів кукурудзи позитивно впливає на контроль хвороби. Актуальність теми даної курсової роботи обумовлена потребою в розробці та впровадженні комплексної системи заходів захисту від пухирчастої сажки, що дозволить суттєво зменшити економічні втрати та підвищити продуктивність вирощування кукурудзи в агропідприємствах України.
Keywords: кукурудза; шкідники; хвороби; пухирчаста сажка кукурудзи; corn; pests; diseases; corn blister rust