Сучасний стан та особливості росту насаджень сосни звичайної на староорних землях філії «Ніжинське лісове господарство» ДП «Ліси України» - Патюта, Дмитро Михайлович (My University, 2024)
Магістерська кваліфікаційна робота студента магістратури 2 року навчання Патюти Д.М. на тему: «Сучасний стан та особливості росту насаджень сосни звичайної на староорних землях філії «Ніжинське лісове господарство» ДП «Ліси України». Робота виконана на 77 сторінках друкованого тексту і містить 4 розділи, у яких наведено 11 таблиць, 22 рисунки, висновки та пропозиції виробництву, список літературних джерел, який нараховує 50 найменувань, а також три додатки. Перший розділ присвячений аналітичному огляду літературних джерел щодо заліснення староорних земель з акцентуванням уваги на типах лісових культур, їх початковій густоті та способах обробітку ґрунту під лісові культури. У другому розділі наведено програму робіт та методики для забезпечення її виконання, а також методологію наукових досліджень. При цьому було використано загальноприйняті лісівничо-таксаційні методики. Третій розділ містить характеристику природно-кліматичних, ґрунтових умов, а також аналіз динаміки основних показників лісового фонду філії «Ніжинське лісове господарство». У четвертому розділі наведено опис умов зростання та особливостей створення досліджених насаджень сосни звичайної на староорних землях, аналіз лісівничо-таксаційних показників чистих і мішаних соснових насаджень на підставі отриманих польових матеріалів за результатами закладання тимчасових пробних площах.
Keywords: сосна звичайна; староорні землі; scots pine; old arable land