Санітарний стан лісів філії «Кременецьке лісове господарство» ДП «Ліси України» - Франчишин, Олег Петрович (My University, 2024)
У магістерській кваліфікаційній роботі представлено результати експериментальних досліджень, спрямованих на визначення фактичного санітарного стану лісових насаджень у філії «Кременецьке лісове господарство» ДП «Ліси України». Зазначено, що під час лісопатологічного обстеження було виявлено значну кількість дерев у стані ослаблення, всихання, що зумовлено підвищеною активністю ксилофагів і поширенням збудників захворювань (бактеріозів та мікозів). Ступінь пошкодження оцінено як слабкий, загальний санітарний стан деревостанів характеризувався середнім індексом санітарного стану. Проведено аналіз видового складу стовбурових шкідників, серед яких виявлено короїдів, великих і малих соснових лубоїдів, чорних соснових вусачів і златок. У роботі розглянуто питання поширення та шкодочинності інфекційних хвороб і шкідників лісових насаджень у філії. Висновки стосуються причин погіршення загального санітарного стану лісових листяних насаджень, що обумовлено дією як біотичних, так і абіотичних факторів. Робота складається зі вступу, чотирьох розділів, висновків із пропозиціями для практичного використання, а також списку використаних джерел. У вступі обґрунтовано актуальність теми, визначено мету та завдання дослідження. Перший розділ містить огляд літератури щодо причин ослаблення санітарного стану лісу. Другий розділ охоплює характеристику об’єкта дослідження, лісорослинних умов та структури підприємства. Третій розділ присвячено методикам проведення досліджень. Четвертий розділ подає висновки щодо санітарного стану хвойних і листяних деревостанів, лісівничо–таксаційні характеристики тимчасових пробних площ та аналіз поширення шкідників і збудників хвороб.
Keywords: санітарний стан; коренева губка; шкодочинність; поширеність; sanitary condition; sponge; harmfulness; prevalence