Оцінка збалансованості раціонів веганів та розробка рекомендацій щодо корекції білкового дефіциту - Дерюго, Каріна Миколаївна (НУБіП України, 2026)
Бакалаврська кваліфікаційна робота на тему «Оцінка збалансованості раціонів веганів та розробка рекомендацій щодо корекції білкового дефіциту» складається зі вступу, трьох розділів, висновків до кожного розділу, загальних висновків, списку використаних джерел та додатків. Робота налічує 52 сторінки основного тексту, у списку використаних джерел наведено 40 найменувань – наукові статті, монографії, нормативно-правові документи та міжнародні рекомендації (FAO/WHO, EFSA, Codex Alimentarius). Робота містить 14 таблиць, 8 рисунків та 3 додатки. У вступі обґрунтовано актуальність теми через зростаючу популярність веганської моделі харчування серед дорослого населення працездатного віку та виявлений у науковій літературі ризик білкової недостатності при тривалому дотриманні рослинних дієт, особливо для осіб з обмеженою переносимістю бобових. Визначено мету та завдання дослідження; наведено об’єкт та предмет дослідження; описано застосовані методи. Розділ 1. Теоретичні основи харчування веганів містить ґрунтовний аналіз веганської моделі харчування: її сутності, переваг (нижчий ІМТ, рівень холестерину, ризик серцево-судинних захворювань) та потенційних ризиків (дефіцит білка, вітаміну В12, заліза, кальцію, йоду, омега-3). Розглянуто поняття збалансованості раціону, основні принципи, критерії та методи аналізу (метод тарілки, калькуляція поживних речовин, DIAAS, PDCAAS), а також особливості оцінки веганських раціонів. Проаналізовано фізіологічні потреби організму дорослих людей працездатного віку у білку, порівняно українські та міжнародні норми, визначено адекватні джерела білка при веганському харчуванні та принцип комбінування амінокислот. Окремий підрозділ присвячено можливостям саплементації протеїном. Розділ 2. Емпірична оцінка збалансованості споживання білків у раціоні веганів описує методику збору та обробки даних, характеристику досліджуваної вибірки, результати анкетування, аналізу фотозвітів харчування, антропометричних показників та вибіркових біохімічних досліджень. В анкетуванні взяли участь 45 осіб (19 веганів та 26 осіб зі змішаним типом харчування), а для аналізу фотозвітів було залучено 43 учасники (19 веганів та 24 всеїдних). Проведено порівняльний аналіз отриманих результатів, який дозволив оцінити особливості білкового забезпечення та харчування досліджуваних груп. Встановлено тенденцію до нижчих значень індексу маси тіла у веганів порівняно з особами зі змішаним типом харчування. Біохімічні показники обстежених осіб перебували в межах референтних значень. Розділ 3. Рекомендації з адекватного споживання білка та навчально-корекційна програма для дорослих людей працездатного віку, які дотримуються веганської моделі харчування присвячено розробці практичних рекомендацій для веганів працездатного віку з метою корекції білкового дефіциту. Наведено тижневе меню збалансованого харчування, що забезпечує 75 – 85 г білка на добу. Розроблено трирівневу навчально-корекційну програму для трьох цільових груп (тимчасові вегани, постійні вегани, люди похилого віку). Розглянуто сучасні тенденції пошуку альтернативних джерел білка для веганів. У висновках узагальнено результати проведеного дослідження відповідно до поставлених завдань: проаналізовано веганську модель харчування, визначено фізіологічні потреби в білку, проведено емпіричну оцінку та розроблено рекомендації з корекції білкового дефіциту.
Keywords: веганська дієта; білковий дефіцит; збалансованість раціону; незамінні амінокислоти; саплементація протеїном; vegan diet; protein deficiency; balanced diet; essential amino acids; protein supplementation