Особливості розвитку грибних хвороб моркви - Спиридонова, Софія Владиславівна (НУБіП України, 2025)
Морква є однією з найважливіших овочевих культур, особливо серед коренеплодів, і має великий ареал розповсюдження. Її поживна цінність, широкий вибір сортів і гібридів, а також здатність адаптуватися до різних умов вирощування роблять її дуже популярною. Продукція моркви характеризується високою легкістю та транспортабельністю, що забезпечує її попит протягом року. У дієтичних цілях, морква займає друге місце після капусти за обсягом її споживання. Крім своїх харчових і дієтичних якостей, морква має лікувальні властивості і може служити профілактичним засобом проти багатьох захворювань [1]. Морква є однією з ключових сільськогосподарських культур овочевого класу. Вона вважається лікувальною рослиною і широко використовується в харчовій промисловості, а також може бути застосована у фармацевтиці для виготовлення ліків та як складова частина в парфумерії. Морква відзначається своїми високими смаковими якостями та багатим хімічним складом, що містить значну кількість вітамінів. Вміст поживних речовин у моркві варіюється залежно від її виду, сорту, гібриду та умов вирощування [2]. Останнім часом спостерігається тенденція до зменшення площ під посів моркви столової майже на 20% [3]. Це пов’язано з низькою врожайністю та недостатньою якістю продукції, яка не відповідає потребам внутрішнього та зовнішнього ринків. Якісні коренеплоди повинні мати високий вміст каротину, цукру, клітковини, мінеральних речовин та ефірних олій. Однак, незважаючи на свої численні переваги, морква піддається впливу різноманітних патогенів, особливо грибних хвороб, які можуть спричиняти серйозні втрати врожаю. Грибні хвороби моркви, такі як фомоз, іржа, біла гниль та інші, завдають значної шкоди як на етапах вегетації, так і при зберіганні коренеплодів. Вони можуть призводити не лише до загибелі рослин, а й до зниження якості врожаю, що в свою чергу негативно впливає на економіку агровиробництв. Згідно з даними досліджень, функціонування грибних патогенів підпорядковується комплексу факторів, зокрема кліматичним умовам, типу ґрунту, агротехнічним заходам та культурі вирощування. Актуальність. За даними на 2022 рік обсяг виробництва моркви в Україні склав 748,93 млн кг, що становить 1,78% світового виробництва, і Україна посідає 8-ме місце серед найбільших виробників моркви [4]. Площа, відведена під вирощування моркви в Україні, щорічно коливається, але в середньому становить приблизно 44,2 тисячі гектарів. Урожайність моркви столової при недотриманні технологічних норм не перевищує 16-20 тонн з гектара, тоді як у світі середні показники складають близько 29,2 тонни з гектара [5]. Таким чином, дослідження сортименту моркви столової є одним із шляхів підвищення її урожайності. А отже, актуальність даного дослідження полягає в необхідності комплексного підходу до вивчення особливостей розвитку грибних хвороб моркви та розробки ефективних заходів щодо їх обмеження. Своєчасне виявлення і адекватне реагування на симптоми захворювання можуть суттєво зменшити ризики, що пов’язані з ураженнями патогенів, а також сприяти поліпшенню врожайності та якості моркви. Метою роботи є збір та аналіз існуючих даних щодо грибних хвороб моркви, визначенні їх впливу на розвиток рослин, а також дослідження агротехнічних та фітосанітарних заходів, які можуть допомогти в обмеженні розвитку цих хвороб.
Keywords: грибні хвороби моркви; стійкість сортів моркви до хвороб; технологія захисту моркви від хвороб; fungal diseases of carrots; disease resistance of carrot varieties; technology for protecting carrots from diseases