Формування земельної ділянки для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (в умовах міста Івано-Франківськ Івано-Франківської області) - Федченко, Руслан Володимирович (НУБіП України, 2025)
У першому розділі розглянуто процес формування земельних ділянок для будівництва та обслуговування житлових будинків і господарських споруд. Проаналізовано категорії земель, нормативи та вимоги до їх використання й розміщення. Описано державні будівельні норми щодо кількості поверхів, висоти будівель, інфраструктури та відстаней між будівлями. Висвітлено вимоги до присадибної земельної ділянки, зокрема відступи від червоних ліній, мінімальний розмір ділянки та розміщення споруд. Відзначено, що формування земельних ділянок є складним процесом, який вимагає комплексного підходу, врахування економічних, соціальних, екологічних і містобудівних факторів, а також принципів сталого розвитку та комфортних умов проживання. Другий розділ присвячено аналізу змісту й складу документації із землеустрою, необхідної для формування земельної ділянки під індивідуальне житлове будівництво. Розглянуто загальні вимоги до проєкту землеустрою з відведення земельної ділянки та обслуговування житлових і господарських будівель. Наголошено на важливості розробки документації сертифікованим інженером-землевпорядником і погодження з органами місцевого самоврядування. Підкреслено значення документації із землеустрою у забезпеченні відкритості процесу формування земельної ділянки, відповідності нормативам і вимогам законодавства та раціональному використанні земельних ресурсів. У третьому розділі проаналізовано процес формування земельної ділянки для будівництва житлових і господарських споруд у Івано-Франківському районі Івано-Франківської області. Досліджено природні й планувальні умови району. Описано геодезичне встановлення меж земельної ділянки, розробку кадастрового плану, опис меж, відомості про цільове призначення та інші необхідні документи.
Keywords: структура земель; формування документації; розроблення кадастрового плану; land structure; documentation generation; development of a cadastral plan