Програмне забезпечення соціальної медіа-платформи - Шадура, Андрій Ігорович (НУБіП України, 2025)
Настала нова ера – ера соціальних мереж. У сучасному світі нова людина не може жити без телефону, й соціальні мережі сприяють цьому. Вони слугують основними засобами спілкування, обміну контентом, створення спільнот і поширення інформації. З розвитком мобільних технологій зростає попит на мобільні додатки, які є зручними, функціональними та інтуїтивно зрозумілими. Дуже важко уявити молоду людину, яка немає свого профілю в якійсь мережі, також це актуально для малого бізнесу та якихось фахівців, які бажають показати свій креатив для великого кола людей, або для маркетингу та спілкування. Зараз уже недостатньо просто зробити стабільний додаток – користувачі хочуть, щоб він був зручним, швидким, безпечним і приємним у користуванні. Людям важливо мати можливість обмінюватися повідомленнями та медіа без затримок, бачити контент, який підходить саме їм, і мати відчуття, що все працює чітко та надійно. А для цього розробникам доводиться дбати про багато речей: надійне збереження даних, швидкий обмін інформацією, зручну модерацію та таке побудування системи, щоб вона витримувала велике навантаження. Щоб не витрачати зайвий час на створення окремих додатків для різних платформ, розробники часто використовують інструменти на кшталт Flutter. Це дозволяє писати один код, який працює і на Android, і на iOS, що, в свою чергу, економить час і ресурси на оновлення. А якщо до Flutter додати ще й Firebase, то можна досить легко реалізувати авторизацію користувачів, завантаження фото, обмін контентом у реальному часі та навіть аналітику – і все це без складних серверних рішень. У зв’язку з цим, актуальною є розробка сучасної соціальної медіа-платформи, здатної забезпечити якісний користувацький досвід у поєднанні з надійною інфраструктурою обробки та зберігання даних. Зокрема, мобільні додатки, що працюють у режимі реального часу, потребують ефективних рішень для реалізації основного функціоналу – публікацій, взаємодії між користувачами, модерації контенту та масштабованості. Об’єктом дослідження є програмна система для мобільного соціального медіа-додатку. Предметом дослідження є процеси розробки та впровадження функціональних компонентів такої системи із використанням Flutter і Firebase. Мета роботи полягає у створенні кросплатформного мобільного застосунку соціального спрямування, що забезпечує користувачам можливість публікувати текстовий та візуальний контент, взаємодіяти з публікаціями інших користувачів, управляти профілем, а також використовувати безпечні та масштабовані засоби автентифікації та зберігання даних. Для досягнення цієї мети були поставлені наступні завдання: - здійснити системний аналіз предметної області та визначити вимоги до інформаційної системи; - змоделювати архітектуру додатку з використанням UML-діаграм і ER-моделі; - розробити логічну модель даних, реалізовану в Firebase; - реалізувати функціональні модулі мобільного застосунку на Flutter з використанням архітектурного патерну Bloc; - забезпечити функціональність реєстрації, авторизації, створення та перегляду публікацій, коментування, лайків, підписок; - здійснити тестування системи та сформулювати вимоги до її впровадження. Проєктна розробка зосереджена на створенні інтерактивної, зручної та стабільної соціальної медіа-платформи, яка поєднує сучасні підходи до розробки мобільних додатків. Основна увага приділяється користувацькому інтерфейсу, реалізованому засобами Flutter, що забезпечує адаптивність і комфорт у користуванні на різних типах пристроїв. Для обробки даних і реалізації серверної логіки використовується хмарна платформа Firebase, яка дозволяє реалізувати реєстрацію та автентифікацію користувачів, а також надійне зберігання публікацій і мультимедійного контенту. Управління станами в системі побудоване на основі архітектурного патерну Bloc, що гарантує чітку структуру, високу масштабованість і зручність при тестуванні. Функціональність мультимедійної взаємодії охоплює завантаження фотографій, перегляд профілів користувачів і формування стрічки новин. У розробці застосунку використано мову програмування Dart у складі фреймворку Flutter. Бекенд реалізований за допомогою компонентів Firebase, таких як Authentication, Firestore, Storage і Cloud Functions. У структурі додатку застосовано архітектурні рішення Bloc і Provider, що сприяє підтримуваності, розширюваності та ефективній організації логіки роботи системи. Запропонований програмний продукт має на меті створити інтуїтивно зрозуміле, стабільне та масштабоване середовище для соціальної взаємодії користувачів, що відповідає сучасним вимогам до мобільних додатків.
Keywords: соціальні мережі; мобільні технології; зберігання даних; медіа-додаток; social networks; mobile technologies; data storage; media application