Формування громадянської відповідальності студентів університетів наук про життя - Грищенко, Микола Васильович (НУБіП України, 2025)
Магістерська робота на тему: «Формування громадянської відповідальності студентівуніверситетів наук про життя». Обсяг і структура магістерської роботи. Робота складається з вступу, трьох розділів, висновків до розділів, загальних висновків, переліку джерел інформації (63 одиниці, у тому числі іноземною мовою). Загальний обсяг дорівнює 72 сторінки, містить 16 таблиць, 9 рисунків. У першому розділі дослідження визначено, що проблема формування громадянської відповідальності студентів є однією з ключових у сучасній педагогічній науці. Її актуальність зумовлена суспільними трансформаціями, євроінтеграційними процесами та переорієнтацією освіти на компетентнісний і ціннісно-гуманістичний підходи. Проаналізовано сутність поняття «громадянська відповідальність», яке трактується як комплексна особистісна характеристика, що поєднує правову обізнаність, моральну зрілість, соціальну активність і розуміння власної ролі у суспільному житті. Визначено структурні складники цього феномену – когнітивний, емоційно-ціннісний і діяльнісно-поведінковий, взаємодія яких забезпечує цілісне формування громадянської позиції особистості. У другому розділі розкрито практичні аспекти організації процесу виховання громадянської відповідальності студентів. Обґрунтовано педагогічні умови, що підвищують ефективність цього процесу: формування демократичного освітнього середовища, залучення студентів до соціально значущої діяльності, налагодження партнерських взаємин між викладачами й здобувачами освіти. Окреслено результативні форми та методи роботи – волонтерство, студентське самоврядування, участь у суспільних і культурних проєктах, проведення дебатів, дискусій, тренінгів та рольових ігор, які сприяють засвоєнню громадянських цінностей через практичну діяльність. Окремо підкреслено значення цифрових технологій і медіаосвіти як засобів розвитку громадянської активності в реальному та віртуальному середовищі. У третьому розділі представлено результати емпіричного дослідження рівнів сформованості громадянської відповідальності студентів магістерських програм Національного університету біоресурсів і природокористування України. Використання методів анкетування, тестування, самооцінювання та педагогічного спостереження дало змогу визначити реальний рівень громадянської свідомості, соціальної активності та поведінкових орієнтацій майбутніх фахівців. Отримані дані свідчать, що більшість студентів перебувають на середньому рівні сформованості громадянської відповідальності, що засвідчує наявність базових знань і позитивних установок, але вказує на необхідність розширення досвіду практичної участі у громадському житті. На основі проведеного аналізу запропоновано рекомендації щодо вдосконалення системи виховання громадянської відповідальності студентської молоді, а саме: – інтеграція громадянсько-виховного змісту в освітні програми; – активне впровадження проєктних і волонтерських технологій; – розвиток студентського самоврядування як простору соціального досвіду; – формування позитивного морально-психологічного клімату у закладі освіти; – підвищення професійної компетентності викладачів у сфері громадянського виховання; – розширення співпраці університетів із громадськими організаціями та місцевими громадами.
Keywords: громадянська відповідальність; університети наук про життя; студенти; формування громадянської відповідальності; civic responsibility; life sciences universities; students; fostering civic responsibility