Екологічна оцінка антропогенного впливу на якісний стан водних ресурсів села Хотів Київської області - Гудзенко, Станіслава Віталіївна (My University, 2025)
Робота виконана на 64 сторінках, містить 3 розділи, 9 рисунків, 2 таблиці, 42 використаних джерел. Мета роботи – провести комплексну екологічну оцінку антропогенного впливу на якісний стан водних ресурсів села Хотів Київської області для визначення основних джерел забруднення та їх впливу на стан водойми. У результаті виконання дипломної роботи було показано, що нижній ставок села Хотів представляє собою значущий водний об’єкт, який одночасно виконує рекреаційні, господарські та екосистемні функції. У ході аналізу було виявлено, що основними джерелами антропогенного впливу є скидання побутових стічних вод, надмірне використання добрив у приватному секторі, а також несанкціоновані скиди з присадибних територій. Застосування Alium test для відібраних проб води у чотирьох точках озера не виявило значної фітотоксичності, а відхилення, що спостерігалися не були статистично значущими, що вказує на екологічну безпечність досліджуваних зразків води з озера. Мікробіологічний аналізу зразків води нижнього ставка в межах села Хотів зафіксував низький рівень загального мікробного обсіменіння. Відсутність зростання колоній на середовищі Ендо у всіх зразках вказує на санітарно-безпечний стан водойми стосовно наявності бактерій із групи кишкової палички, які є ключовими індикаторами фекального забруднення. Такий результат свідчить про відсутність прямого впливу побутових або каналізаційних стоків на досліджувану ділянку водойми на момент проведення вибірки. Аналіз хімічних показників якості води встановив, що озеро с. Хотів перебуває під впливом помірного біогенного забруднення, про що свідчить підвищені значення концентрацій хдоридів, нітратів та нітритів в точках відбору, де переважає антропогенне навантаження (точки відбору 1 та 3).
Keywords: екологічна оцінка; антропогенний вплив; якісний стан; водні ресурси; environmental assessment; anthropogenic impact; qualitative status; water resources