Управління економічною безпекою підприємства - Джужик, Анна Леонідівна (НУБіП України, 2025)
Робота складається зі вступу, трьох розділів, висновків та списку використаних джерел, який включає 56 найменувань, містить 31 таблицю та 10 рисунків. Обсяг роботи – 68 с. Актуальність дослідження. На сьогодні, в складних економічних умовах та під час ведення бойових дій, ефективність діяльності та розвиток українських підприємств значною мірою залежить від їхньої здатності забезпечувати належний рівень економічної безпеки. Основою системи гарантування економічної безпеки підприємств є стабільний економічний стан суб’єкта господарювання як у короткостроковій, так і у довгостроковій перспективі. Саме цей аспект визначає ключові особливості побудови системи економічної безпеки. Через складність забезпечення стабільності та багатовимірність економічного стану підприємств як об’єкта захисту, ефективне гарантування безпеки повинно базуватися на комплексному підході до управління цим процесом. Такий підхід враховує всі важливі аспекти діяльності підприємства, аналізуючи компоненти системи в їхній єдності, цілісності та взаємозв’язку. Це потребує створення продуманої та інтегрованої системи механізмів економічної безпеки. Таким чином, забезпечення економічної безпеки стає особливо актуальним в умовах сучасної економічної нестабільності. Мета дослідження: вивчення науково-методичних засад управління економічною безпекою та пошук напрямів покращення управління економічною безпекою на досліджуваному підприємстві. Досягнення даної мети зумовило необхідність вирішення низки завдань: - вивчити теоретичні основи економічної безпеки підприємств; - визначити критерії оцінки економічної безпеки підприємства; - дослідити механізм управління економічною безпекою підприємства; - провести загальну характеристику діяльності ПрАТ «Дніпровуд»; - охарактеризувати фінансово-економічний стан ПрАТ «Дніпровуд»; - проаналізувати економічну безпеку ПрАТ «Дніпровуд»; - визначити напрямки вдосконалення управління економічною безпекою на ПрАТ «Дніпровуд»; - розробити комплекс заходів підвищення рівня економічної безпеки ПрАТ «Дніпровуд»; - економічно обґрунтувати ефективність запропонованих заходів. Об’єкт дослідження: процес управління економічною безпекою підприємства – ПрАТ «Дніпровуд». Предметом дослідження: теоретичні та практичні аспекти управління економічною безпекою підприємства. Методи дослідження: залежно від поставлених завдань під час дослідження використовувалися загальнонаукові методи системного аналізу, історичне та логічне спостереження, аналізу та синтезу, методи графічного зображення, групування, порівняння та метод узагальнення. Практичне значення полягає у систематизації теоретичних аспектів оцінки рівня економічної безпеки підприємства за складовими й формуванні рекомендацій щодо підвищення рівня економічної безпеки з прогнозуванням в короткостроковому, середньостроковому та довгостроковому періодах. Наведена методика оцінки рівня економічної безпеки може бути використана в практиці підприємства. Апробація результатів дослідження відбулася на VІ Міжнародній науково-практичній онлайн-конференції: «Сучасний менеджмент: виклики та можливості» (м. Київ, НУБіП України, 04.11.2025 р.). Основні положення і результати дослідження знайшли відображення у матеріалах конференції: Джужик А., Тюріна А. Особливості управління економічною безпекою підприємства. Матеріали VІ Міжнародної науково-практичної конференції студентів, аспірантів та молодих вчених «Сучасний менеджмент: виклики та можливості» (4 листопада 2025 р.), К: НУБіП України, 2025.
Keywords: безпека; економічна безпека; управління економічною безпекою; оцінка економічної безпеки; підприємство; security; economic security; economic security management; assessment of economic security; enterprise