Дослідження та оптимізація параметрів пасажирського пересадочного вузла. - Коляда, Роман Сергійович (My University, 2024)
Транспорт - галузь, що знаходиться на стику виробничої та невиробничої сфер, основною функцією якої є задоволення потреб усіх видів транспорту. Автомобільний транспорт - одна з найважливіших сфер бізнесу, оскільки в процесі управління кожному підприємству потрібно перевозити матеріали, сировину, готову продукцію, і вони використовують власні транспортні засоби або користуються послугами автотранспортних компаній. Основним завданням розвитку транспортно-дорожнього комплексу України на середньострокову перспективу та до 2020 року є визначення шляхів вирішення проблем подальшого розвитку транспортної галузі, збільшення попиту на транспортні послуги, активізація інтеграції транспортно-дорожнього комплексу Україна в європейські та світові транспортні системи. Сучасна економічна ситуація в Україні характеризується підвищенням ролі транспорту, який забезпечує життєдіяльність населення, функціонування та розвиток економіки, підтримання його обороноздатності, здатність досягати зовнішньоекономічних цілей країни. Автомобільний транспорт відіграє важливу роль у соціально-економічному розвитку країни. Перевагами автомобільного транспорту є висока вантажопідйомність, швидкість доставки вантажів та пасажирів, нижча вартість перевезень на короткі відстані порівняно з повітряним, водним та залізничним транспортом. Поряд із цими перевагами автомобільний транспорт має кілька нижчих техніко-економічних показників у порівнянні із залізничним та водним транспортом. Одним із його суттєвих недоліків є низький рівень продуктивності праці робітників, що є наслідком низької вантажопідйомності одиниці рухомого складу автомобільного транспорту порівняно із залізничним та водним. Тому на автомобільному транспорті значну частку у вартості перевезення складають витрати на заробітну плату водіїв та працівників технічного обслуговування. У галузі автомобільного транспорту витрати на паливо дуже великі. Вартість рухомого складу автомобільного транспорту, яка становить 1 тонну вантажопідйомності, у кілька разів вища, ніж на річковому чи залізничному транспорті.
Keywords: оптимізація; пересадочний; вузол; optimisation; transfer; junction