Удосконалення системи обліку електричної енергії студентського гуртожитку №12 НУБіП України - Мущеров, Гліб Борисович (НУБіП України, 2025)
Сучасний стан енергетичної галузі України характеризується зростанням вартості енергоресурсів та необхідністю підвищення ефективності їх використання у всіх секторах економіки. Особливо актуальним це питання є для освітніх закладів, де витрати на електроенергію становлять значну частку експлуатаційних витрат. У структурі споживання електроенергії університетів вагому частину займають студентські гуртожитки, які функціонують цілодобово і мають значні побутові навантаження. Через це саме в гуртожитках виникає потреба у впровадженні сучасних систем обліку електроенергії, що дозволяють підвищити прозорість розрахунків, виявляти перевитрати та формувати енергетичну свідомість мешканців. Існуюча система обліку електроенергії у гуртожитку №12 НУБіП України є застарілою: показники знімаються вручну, відсутній поділ споживання за поверхами чи кімнатами, немає аналітичного обліку та контролю якості електроенергії. Це призводить до нераціонального використання енергії та ускладнює роботу технічних служб університету. В умовах розвитку інформаційних технологій актуальним завданням є удосконалення системи обліку електроенергії шляхом впровадження автоматизованих засобів збору, обробки та передачі даних. Використання інтелектуальних приладів (smart-лічильників), контролерів та спеціалізованого програмного забезпечення дозволить створити єдину систему моніторингу, яка забезпечить точність вимірювань, оперативний контроль і можливість аналізу енергоспоживання. Мета роботи: Підвищення ефективності обліку електричної енергії у студентському гуртожитку №12 НУБіП України шляхом розроблення та обґрунтування удосконаленої системи автоматизованого збору даних. Завдання дослідження: Для досягнення поставленої мети у роботі необхідно вирішити такі завдання: 1. Проаналізувати існуючу систему електропостачання та обліку електричної енергії гуртожитку №12. 2. Визначити основні недоліки діючої системи. 3. Розглянути сучасні технології автоматизованого обліку та обрати найбільш доцільні рішення для умов гуртожитку. 4. Розробити структурну схему удосконаленої системи обліку. 5. Провести моделювання роботи системи та оцінити її ефективність. 6. Виконати техніко-економічне обґрунтування впровадження проекту. 7. Розглянути питання охорони праці та інформаційної безпеки при експлуатації системи. Об’єкт дослідження. Система обліку електричної енергії студентського гуртожитку №12 НУБіП України. Предмет дослідження. Методи, засоби та технічні рішення з удосконалення системи обліку електричної енергії з використанням сучасних автоматизованих технологій. Методи дослідження. У роботі застосовуються методи системного аналізу, математичного моделювання, техніко-економічних розрахунків, а також методи експертного оцінювання ефективності впровадження автоматизованих систем обліку. Практичне значення роботи: Результати дослідження можуть бути використані при модернізації систем електропостачання та енергетичного менеджменту гуртожитків НУБіП України. Запропонована система дає змогу підвищити точність обліку, скоротити втрати електроенергії, зменшити експлуатаційні витрати й створити основу для інтеграції до загальноуніверситетської системи енергомоніторингу.
Keywords: автоматизована система обліку електроенергії; GSM-модуль; Smart Metering; енергоменеджмент; automated electricity metering system; GSM module; Smart Metering; energy management