Розробка інформаційної системи підтримки та прийняття рішень при складанні меню здорового харчування - Пилипчук, Анна Андріївна (НУБіП України, 2025)
У сучасних умовах цифровізації охорони здоров’я та підвищеної уваги до превентивної медицини особливої значущості набувають інформаційні технології, спрямовані на підтримку здорового способу життя. Зокрема, формування збалансованого харчового раціону є однією з ключових складових профілактики хронічних захворювань і підтримання життєдіяльності організму. Традиційні підходи до складання раціону передбачають участь дієтолога або самостійне опрацювання значних обсягів інформації користувачем, що є трудомістким процесом, не завжди ефективним і доступним широкому загалу. Це зумовлює необхідність створення автоматизованих рішень, які спрощують прийняття рішень у галузі здорового харчування на основі об’єктивних критеріїв та медичних рекомендацій. Актуальність теми бакалаврської кваліфікаційної роботи полягає в зростаючій потребі населення у персоналізованих цифрових інструментах, які забезпечують науково обґрунтоване формування раціону з урахуванням індивідуальних фізіологічних потреб, харчових обмежень, рівня активності та цілей користувача (нормалізація ваги, профілактика захворювань тощо). У зв’язку з цим постає потреба у впровадженні інформаційних систем, які забезпечують не лише рекомендаційні функції, а й можливість адаптації до динамічних змін параметрів користувача. З огляду на сучасні тенденції в галузі IT та здоров’я, особливої ваги набуває поєднання технологій розробки вебзастосунків з принципами доказової дієтології, що відкриває нові перспективи для розвитку галузі на перетині медицини, програмної інженерії та когнітивних технологій. Метою бакалаврської кваліфікаційної роботи є розробка веборієнтованої інформаційної системи підтримки та прийняття рішень при складанні меню здорового харчування, яка надає користувачам можливість формувати персоналізований раціон відповідно до добових норм споживання макро- і мікронутрієнтів, енергетичної цінності та дієтичних вимог. Об’єктом дослідження є процес прийняття рішень при формуванні індивідуального харчового раціону. Предметом дослідження виступають методи проєктування та реалізації інформаційних систем підтримки прийняття рішень, що базуються на вебтехнологіях, базах даних харчових продуктів і алгоритмах оптимізації харчових планів. Для досягнення поставленої мети в роботі вирішуються такі завдання: – виконати аналіз предметної області та оцінити вимоги до функціональності фітнес-застосунку; – розробити UML-модель, що описує структуру та взаємодію програмних компонентів; – побудувати архітектуру програмного забезпечення із розподілом на логічні підсистеми; – реалізувати адаптивний інтерфейс користувача для мобільних платформ; – розробити алгоритми формування тренувальних сесій на основі вхідних параметрів; – забезпечити зберігання даних про параметри користувача та історію занять; Наукова новизна роботи полягає у реалізації інструменту автоматизованого складання раціону, який поєднує бази харчових даних з алгоритмічними методами прийняття рішень, що робить можливим персоналізований підхід до харчування без участі медичного спеціаліста. Практичне значення проєкту полягає у створенні готового до використання застосунку, який може бути адаптований для потреб медичних установ, фітнес-центрів, освітніх платформ з превентивної медицини або особистого використання громадянами для контролю харчування. Структура бакалаврської роботи включає чотири розділи: перший розділ містить огляд теоретичних і нормативних засад побудови інформаційних систем у галузі харчування; другий розділ присвячений проєктуванню системи, побудові її моделі та вибору засобів реалізації; третій розділ висвітлює практичну реалізацію, приклади коду, структуру бази даних та результати тестування. У завершенні подано висновки щодо досягнутих результатів і перспектив подальшого вдосконалення.
Keywords: цифровізація охорони здоров’я; інформаційні технології; харчовий раціон; автоматизовані рішення; digitalization of healthcare; information technology; nutrition; automated solutions