Розробка систем віброзахисту зерно- та кормозбиральних комбайнів - Овдієнко, Володимир Володимирович (My University, 2025)
В даний час зернозбиральні комбайни та кормозбиральні комбайни, будучи найбільш енергоємними транспортно-технологічними комплексами сільськогосподарського призначення, багато в чому визначають можливість переходу до ведення ефективного та екологічно чистого аграрного підприємства, а також забезпечують технічний аспект перетворення агропромислового комплексу (АПК) у передовий сектор промисловості держави. Протягом тривалого часу основним напрямком вдосконалення зернозбиральних та кормозбиральних комбайнів було підвищення продуктивності, як основної функціональної властивості виробів, а також скорочення їх початкової вартості та витрат на експлуатацію, що призвело до формування підходів проектування нових машин шляхом силомоментного та великогабаритного масштабування апробованих модулів підсистем. На тлі зростання продуктивності АПК така екстенсивна форма розвитку конструкцій призвела до підвищення маси створюваних зернозбиральних та кормозбиральних комбайнів до 35 т і більше, що суттєво погіршило екологічну безпеку процесу комбайнування через переущільнення ґрунту рушіями та інтенсифікації генерованих ними віброакустичних обурень, які не дозволяють створити нормальні умови праці оператора. Проблема зниження маси конструкції, рівня вібрації та шуму на робочому місці оператора вимагає двоєдиного рішення, що полягає в зниженні діючих кінематичних збурень від опорної поверхні та силових збурень від технологічних джерел. Однак виділений клас наземних безпідвісних машин має ряд конструктивних та функціональних особливостей, які не дозволяють реалізувати в них технічні рішення, що використовуються у транспортному машинобудуванні, що зумовлює актуальність напряму розробки віброзахисних систем транспортно-технологічними комплексами сільськогосподарського призначення.
Keywords: зернозбиральні комбайни; кормозбиральні комбайни; підресорювання кабіни; екологічна безпека; combine harvesters; forage harvesters; cabin suspension; environmental safety