Забезпечення продовольчої безпеки країнами співдружності - Мошковський, Максим Євгенович (My University, 2025)
Магістерська кваліфікаційна робота присвячена дослідженню системи продовольчої безпеки країн Співдружності Незалежних Держав (СНД) у контексті глобальних викликів та сучасних трансформацій. Розкрито еволюцію поняття продовольчої безпеки, визначено теоретико-методологічні підходи до її вивчення та обґрунтовано її значення у системі міжнародної безпеки й сталого розвитку. Проаналізовано діяльність провідних міжнародних організацій: FAO, WFP та IFPRI, що формують глобальну продовольчу політику та впливають на підвищення продовольчої стабільності країн СНД. Досліджено нормативно-правові та інституційні засади забезпечення продовольчої безпеки, визначено рівень узгодженості національних стратегій із міжнародними стандартами. У роботі здійснено порівняльний аналіз Казахстану, Узбекистану та Білорусі, виявлено сильні та слабкі сторони їхніх національних моделей продовольчої політики. Окреслено основні загрози для продовольчої безпеки регіону. Оцінено потенціал регіональної інтеграції та інноваційного розвитку аграрної сфери країн СНД, а також визначено перспективи участі України у спільних ініціативах у сфері продовольчої безпеки, цифровізації аграрного виробництва та розвитку логістичних систем. Магістерська робота складається зі вступу, трьох розділів, висновків та списку використаних джерел. Основний текст викладено на 123 сторінках, список використаних джерел містить 80 найменування.
Keywords: продовольча безпека; країни СНД; аграрна політика; сталий розвиток; регіональна інтеграція; FAO; WFP; IFPRI; food security; CIS countries; agricultural policy; sustainable development; regional integration