Оцінка можливості удосконалення конструкції та технології виготовлення приліжкової вішалки на базі ТОВ «Лірона» - Демчевський, Петро Ігорович (НУБіП України, 2026)
Деревообробна та меблева промисловість є однією з провідних галузей переробної промисловості України, що забезпечує внутрішній ринок якісними виробами з деревини та формує значну частку експортного потенціалу країни. За даними Державної служби статистики України, виробництво меблів у 2023 році зросло на 16,6 % порівняно з попереднім роком, а сукупний експорт меблевої продукції сягнув 786,49 млн доларів США. У 2024 році цей показник зріс до рекордних 909 млн дол. США, що на 15,5% перевищує рівень 2023 року [1, 2]. В умовах сучасної ринкової економіки та посилення конкурентного середовища підприємства галузі змушені постійно вдосконалювати конструкції виробів, оптимізувати технологічні процеси та раціонально використовувати наявний виробничий потенціал. Особливої актуальності набуває вдосконалення виробів із масивної деревини, попит на які на внутрішньому та зовнішньому ринках стабільно зростає. Приліжкова вішалка є одним із затребуваних виробів у сегменті меблів для спальні. Цей виріб поєднує функціональність, естетичність та компактність, задовольняючи потреби споживачів у зберіганні одягу та аксесуарів безпосередньо біля спального місця. Зростання попиту на багатофункціональні меблеві вироби з натуральної деревини зумовлює необхідність удосконалення як конструктивних рішень, так і технологій їх виготовлення. Актуальність теми бакалаврської роботи визначається необхідністю пошуку та впровадження ефективних конструктивно-технологічних рішень у виробництво приліжкових вішалок на базі ТОВ «Лірона». Оцінка поточного стану виробничих процесів, аналіз існуючої конструкції вішалки та розроблення пропозицій щодо її удосконалення є важливими завданнями, вирішення яких дозволить підвищити конкурентоспроможність продукції підприємства та його економічну ефективність. Метою даної бакалаврської кваліфікаційної роботи є оцінка можливості удосконалення конструкції та технології виготовлення приліжкової вішалки на базі ТОВ «Лірона» з обґрунтуванням економічної доцільності запропонованих рішень. Для досягнення поставленої мети необхідно вирішити такі завдання: 1. провести аналіз підприємств з виготовлення решітчастих меблевих виробів та розглянути конструктивні особливості приліжкових вішалок; 2. проаналізувати сучасний стан ринку та перспективи виготовлення меблевих виробів з деревини в Україні; 3. розробити конструкцію вішалки, технологічний процес її виготовлення, а також розрахувати продуктивність основного обладнання та витрату матеріалів; 4. розробити пропозиції щодо вдосконалення конструкції вішалки з підбором обладнання для реалізації запропонованого технологічного процесу; 5. розрахувати економічну ефективність запропонованих рішень та надати рекомендації з умов безпечної праці на виробництві. Об'єктом дослідження є процес виготовлення приліжкової вішалки на виробничій базі ТОВ «Лірона». Предметом дослідження є конструктивні та технологічні параметри приліжкової вішалки, методи їх оцінки та удосконалення. Методи дослідження. У роботі використано методи системного аналізу, порівняльного аналізу конструктивно-технологічних рішень, техніко- економічного обґрунтування, нормативні методики розрахунку витрат матеріалів і продуктивності обладнання відповідно до галузевих стандартів деревообробного виробництва. Практичне значення роботи полягає в розробці конкретних пропозицій щодо удосконалення конструкції приліжкової вішалки та оптимізації технологічного процесу її виготовлення, що може бути безпосередньо впроваджено у виробничу діяльність ТОВ «Лірона». Результати досліджень дозволять підвищити ефективність використання матеріалів, скоротити виробничі витрати та покращити конкурентні позиції підприємства на ринку меблевих виробів з деревини. Кваліфікаційна робота складається зі вступу, чотирьох розділів (у першому розділі проведено аналіз підприємств меблевої галузі України, сучасного стану ринку меблевих виробів з деревини, виробничих процесів ТОВ«Лірона» та конструктивних особливостей приліжкових вішалок; у другому розділі викладено методику розрахунків, розроблено конструкцію та технологічний процес виготовлення вдосконаленої приліжкової вішалки, розраховано продуктивність і завантаженість обладнання; у третьому розділі виконано економічні розрахунки витрат матеріалів, собівартості та ефективності запропонованих рішень; у четвертому розділі обґрунтовано пропозиції щодо вдосконалення конструкції, підібрано обладнання та проаналізовано умови охорони праці на меблевому виробництві), висновків, списку використаних джерел та додатків. Загальний обсяг роботи – 64 сторінки, 6 таблиць, 2 рисунки, 5 додатків, 33 джерела та додатки.
Keywords: натуральна деревина; технологічний процес; вішалка; деревообробне виробництво; natural wood; technological process; hanger; woodworking production