Формування стресостійкості студентської молоді - Гриценко, Аліна Романівна (My University, 2025)
Бакалаврська кваліфікаційна робота на тему «Формування стресостійкості студентської молоді» містить 71 сторінку друкованого тексту, 3 таблиці, 2 рисунків та 1 додаток. Перелік використаних літературних джерел нараховує 65 найменувань. Мета дослідження. Розробити та експериментально апробувати соціальну програму формування стресостійкості студентської молоді. Завдання дослідження: 1. Проаналізувати теоретичні засади вивчення стресу та стресостійкості студентської молоді, включно з сучасними трактуваннями поняття «стрес», механізмами його виникнення й класифікацією стресових реакцій. 2. Обґрунтувати соціальні чинники формування стресостійкості студентів, дослідивши роль закладу вищої освіти, сімейного й групового оточення, а також ефективні психоосвітні методики емоційної саморегуляції. 3. Розробити соціальну програму формування стресостійкості студентської молоді. 4. Провести експериментальну апробацію розробленої програми, оцінити її ефективність за динамікою змін рівня стресостійкості та соціальних показників, а також сформулювати практичні рекомендації щодо впровадження в систему підтримки студентів. Структура роботи: робота складається з трьох розділів, висновків, списку використаних джерел і додатків. У першому розділі виконано теоретичний аналіз феномену «стрес» у контексті студентського життя, досліджено механізми виникнення стресових реакцій і виокремлено основні компоненти стресостійкості. У другому розділі обґрунтовано соціально-психологічні фактори формування стресостійкості: розглянуто роль закладу вищої освіти, сімейного та групового оточення, проаналізовано психоосвітні підходи й позауніверситетні програми підтримки. У третьому розділі описано методику експериментального дослідження, наведено програму втручання, результати кількісного й якісного аналізу даних та сформульовано практичні рекомендації.
Keywords: студентська молодь; стрес; стресостійкість; соціально-психологічні умови; модульна програма; експеримент; student youth; stress; stress resistance; socio-psychological conditions; modular programme; experiment