Концептуальне обґрунтування туристичного оздоровчого комплексу на 30 номерів - Грибова, Юлія Вячеславівна (НУБіП України, 2025)
Сучасний туристично-оздоровчий комплекс - це не просто готельний заклад, а багатофункціональний простір, де відпочинок поєднується з можливістю покращення здоров’я та загального самопочуття. Зростаючий інтерес до екологічного та wellness-туризму, який ґрунтується на використанні природних ресурсів для оздоровлення, обумовлює актуальність створення нових концепцій готельно-ресторанного бізнесу. Яремче – одне з найпривабливіших туристичних місць Карпат, що відоме своєю мальовничою природою, чистим повітрям та розвиненою інфраструктурою. Саме тому концепція туристично-оздоровчого комплексу на 30 номерів у цьому регіоні має значний потенціал для розвитку. Вона спрямована на створення простору, що гармонійно поєднує комфорт проживання, високоякісний сервіс та широкий спектр оздоровчих послуг. Актуальність проєкту підтверджується потребою у високоякісних туристично-оздоровчих комплексах, які враховують новітні тенденції у сфері гостинності та сприяють популяризації екологічного туризму. Запропонована концепція спрямована не лише на задоволення потреб гостей, але й на розвиток туристичної привабливості Яремче як оздоровчого центру Українських Карпат. Метою даного дослідження є розробка концептуального проєкту туристично-оздоровчого комплексу, що відповідатиме сучасним вимогам ринку туристичних послуг та сприятиме розвитку регіональної туристичної інфраструктури. Для досягнення мети необхідно виконати завдання: – визначити концепції новоствореного туристично оздоровчого комплексу у відповідності до його категорії, типу та місткості; – провести розрахунки площі проекту, обрати правильну форму та здійснити розрахунок поверховості; – розробити сервісний процес та змоделювати процес обслуговування в туристично оздоровчому комплексі; – розробити спектр послуг, що будуть надаватися в туристичному оздоровчому комплексі; – розробити меню, скласти денну виробничу програму, визначити склад і площі приміщень закладу ресторанного господарства при туристичному оздоровчому комплексі; – дослідити наявну інженерну інфраструктуру в районі забудови, виявити можливість підключення будівлі закладу господарства до наявних мереж; – розробити архітектурні рішення та дизайн проектованого підприємства; – розрахувати кошторис проекту туристичного оздоровчого комплексу. Об’єкт дослідження – проект підприємства туристичного оздоровчого комплексу на 30 номерів. Предмет дослідження – процес проектування підприємства туристичного оздоровчого комплексу на 30 номерів. В бакалаврській кваліфікаційній роботі були використані такі методи: опитування, моніторинг, спостереження, порівняння, планування. Робота апробована на «Всеукраїнській наково-практичній студентській конференції». Результатами роботи апробації є опубліковні тези доповідей на тему: «Аналіз сучасних тенденцій у сфері оздоровчо-туристичних комплексів» Бакалаврська кваліфікаційна робота складається зі вступу, трьох рзділів основної частини, висновку, списку використаних джерел та додатків.
Keywords: кошторис; архітектура; заклади харчування; клінінг; забезпечення санітарно-гігієнічних умов; estimate; architecture; catering establishments; cleaning; ensuring sanitary and hygienic conditions