Забезпечення надійності пневматичних підвісок автобусів великого класу як складних систем під впливом навколишнього середовища - Павленко, Роман Сергійович (НУБіП України, 2025)
Актуальність теми. Попит на вуглеводневі ресурси в умовах росту цін на енергоносії вимагає зниження енергозатратності на їх використання. На транспорт припадає до половини всіх витрат на видобуток нафти і газу. Крім спецтранспорту, безпосередньо задіяного в процесах виробництва нафти і газу, важливу роль відіграють також пасажирські транспортні засоби (автобуси), що перевозять персонал до місця роботи. Кліматичні умови в зимовий період знижують надійність автомобілів, це викликано екстремально низькими температурами навколишнього середовища, що досягають -30...-20 °С. При таких низьких температурах металеві і полімерні матеріали, що використовуються в конструкції автобусів, стають крихкими, і число раптових відмов збільшується. Кількість відмов взимку і восени, в порівнянні з літом, збільшується в 5-6 разів. Крім того, довга і холодна зима сприяє накопиченню снігу. Наприклад, на території України більше 30% річних опадів випадає в твердому вигляді. Підвищений сніговий покрив разом з низькими температурами збільшують негативний вплив на вузли і агрегати автомобіля, особливо це стосується деталей пневмопідвіски. Дослідження показують, що сезонні перепади температури повітря призводять до значного збільшення кількості відмов транспортних засобів і простоїв з цієї причини. Потреба в запчастинах для відновлення пневмопідвіски різна в різні періоди року, і це не завжди враховується системою управління складськими запасами, що діє на автотранспортних підприємствах. Тому проведення визначення оптимального рівня запасів елементів підвіски в різні періоди року з урахуванням особливостей експлуатації службових автобусів і сезонних коливань температури навколишнього середовища, а також інтенсивність опадів - затребувана на практиці задача, що вимагає залучення науки. Питання забезпечення надійності автомобілів вивчається досить давно. У різні періоди дослідженнями, спрямованими на її вирішення, займалися провідні інститути країни. Огляд і аналіз робіт, виконаних вченими, показує, що вплив сезонних коливань і умов експлуатації до кінця не вивчений, тому необхідно розробити методичне забезпечення для врахування впливу сезонних умов на надійність пневмопідвіски автобусів великого класу. Метою магістерської кваліфікаційної роботи є розробка методики оцінки впливу сезонних умов на надійність пневматичної підвіски автобусів великого класу для вирішення задачі визначення необхідної кількості запасних частин. Для досягнення поставленої мети, необхідно виконати такі завдання: - здійснювати огляд та аналіз виконаних досліджень з метою обґрунтування досліджуваної теми. - обґрунтувати фактори, що суттєво впливають на надійність елементів пневмопідвіски автобусів. - встановити закономірності впливу обраних факторів на надійність пневмопідвіски. - розробити методику оцінки впливу сезонних умов на надійність пневматичної підвіски автобусів великого класу та оцінити економічний ефект від практичного використання отриманих результатів. Об’єктом магістерської кваліфікаційної роботи є процес формування потоку відмов пневмопідвіски автобусів великого класу з урахуванням сезонної зміни природно-кліматичних факторів. Предметом магістерської кваліфікаційної роботи є методика оцінки впливу сезонних умов на надійність пневмопідвіски автобусів великого класу. Методи дослідження є експериментальні та теоретичні методи дослідження системний аналіз, метод апріорного ранжування, пасивний натурний та активний імітаційний експерименти, кореляційно-регресійний аналіз, імітаційне моделювання, комп’ютерне програмування. Практична цінність отриманих у ході досліджень проведених експериментально-теоретичних досліджень розроблено методичне забезпечення, яке дозволяє розраховувати кількість пневмобалонів з урахуванням сезонної варіації інтенсивності та умов експлуатації. Використання цього забезпечення дасть змогу зменшити простої автомобілів в очікуванні ремонту, що знижує втрати прибутку.
Keywords: пневматична підвіска автобуса; запаси пневмобалонів; інтенсивність відмов; довговічність; pneumatic suspension of the bus; pneumatic cylinder reserves; failure rate; durability