Мікроклональне розмноження сортів лохини висококущової Vaccinium corymbosum L. - Кірей, Артем Андрійович (My University, 2024)
Робота виконана на 62 сторінках, містить 3 розділи, 12 рисунків, 5 таблиць, 71 використаних джерел. Метою роботи було оптимізувати основні етапи мікроклонального розмноження – стерилізація вихідних екплантатів, індукція пагонів в культурі in vitro, укорінення пагонів, адптація рослин-регенерантів лохини висококущової Vaccinium corymbosum L. зарубіжної селекції. Об’єктами дослідження були 5 сортів лохини висококущової: Спартан раннього терміну дозрівання; Норленд, Олімпія, Рубель, середнього терміну дозрівання; Еліот, пізнього терміну дозрівання. Підібрано оптимальні умови стерилізації поверхні експлантатів залежно від їх виду та ефективності застосовуваних дезінфікуючих засобів. Максимальну кількість життєздатних стерильних регенератів одержували за допомогою суміші стерилізуючих розчинів спирту та відбілювача «Білизна» з Твіном. Ефективність мікроклонального розмноження залежно від складу поживного агаризованого середовища з органічними сполуками на макро- та мікросольовій основі WPM (Woody Plant Medium) з додаванням ростерегулятора дії цитокініну 6-БАП, диметилаліламінопурину (2іР) оцінювали за на регенераційну активність експлантів і коефіцієнт відтворення пагонів. Результати дослідів показали, що ефективність дії фітогормонів та їх концентрації залежать від властивостей генотипу кожного сорту V. corymbosum L. Встановлено, що ростова активність і розмноження пагонів змінювалися залежно від концентрації в живильному середовищі 2іР. Максимальні значення коефіцієнта розмноження сортів Норленд і Олімпія і висоту пагонів визначали на середовищі 0,4 мг/л 2іР. Для Еліот та Рубель здатність була найвищою з концентрацією 0,8 мг/л 2iP та для Спартан 10 мг/л 2iP. При мікророзмноженні лохини (V. corymbosum L.) для стимуляції утворення коренів широко використовуються два основні методи: укорінення in vitro – цей метод передбачає укорінення рослинних мікропагонів безпосередньо в лабораторних умовах, в стерильному живильному середовищі, укорінення ex vitro – цей метод полягає в укоріненні мікропагонів уже за межами лабораторного середовища, безпосередньо в субстратах (грунтових сумішах). Укорінення ex vitro справді має кілька переваг перед укоріненням in vitro, особливо щодо швидкості процесу та ефективності акліматизації. При ex vitro укоріненні мікропагінів лохини акліматизація відбувається паралельно з укоріненням у субстраті, що дозволяє рослинам краще адаптуватися до умов зовнішнього середовища вже на ранніх стадіях. Це знижує стрес для рослин та збільшує їхню життєздатність після пересадки. Завдяки тому, що процес ex vitro укорінення відбувається безпосередньо у природному субстраті, рослини швидше пристосовуються до нестерильних умов, що в кінцевому підсумку може скоротити загальний час вирощування. У результаті, при комерційному розмноженні лохини використання методу ex vitro дозволяє зекономити не тільки час, а й ресурси, знижуючи витрати на підготовку стерильного середовища та додаткові етапи адаптації рослин.
Keywords: мікроклональне розмноження; лохина висококущова; Vaccinium corymbosum L.; microclonal propagation; highbush blueberry