Ефект засобів природи у тренінгах із регуляції психоемоційного стану - Гонтар, Денис Дем’янович (My University, 2025)
У роботі представлені результати дослідження проблеми впливу засобів природи на психоемоційний стан особистості. Висвітлене теоретичне підгрунтя дослідження впливу засобів природи на психоемоційний стан особистості. Зокрема, аналізується поняття психоемоційних станів та їх види, механізми регуляції психоемоційних станів особистості, практика застосування засобів природи для регуляції психоемоційних станів у вітчизняній та зарубіжній науковій літературі. Зроблений висновок про те, що психоемоційний стан є складним а багатогранним процесом на який впливають внутрішні та зовнішні чинники. Інтеграція природних чинників у процес психологічної допомоги збільшує масштаб впливу та чинить позитивний ефект. Описані методи, процедура та вибірка експериментального дослідження впливу засобів природи на психоемоційний стан особистості. Проведений аналіз отриманих результатів показав, що природні ресурси у роботі психолога здатні зменшити тривожність, страх та сприяють відновленню та гармонії особистості. Окрему увагу приділено проблемі урахування впливу засобів природи на психоемоційний стан особистості в практиці психологічної допомоги особистості. Зазначені принципи застосування засобів природи у практиці психологічної допомоги особистості. Запропонована програма психотренінгу з регуляції психоемоційних станів із застосуванням засобів природи. Приділено увагу викладу процедури апробації психотренінгу та аналізу його ефективності. Висновки відбивають основні узагальнення проведеної роботи. Список літератури налічує 51 джерело. У додатках вміщені сирі дані, отримані в кроскультурному дослідженні.
Keywords: ефект засобів природи; тренінг; психоемоційний стан; практика застосування; експериментальне дослідження; effect of natural remedies; training; psycho-emotional state; practical application; experimental research