Проектні пропозиції щодо реконструкції парку ДУ «Інституту педіатрії, акушерства і гінекології імені академіка О.М. Лук’янової НАМН України в м. Києві - Пархоменко, Олексій Олександрович (My University, 2024)
Магістерська кваліфікаційна робота включає: вступ, чотири розділи, висновки, 41 рисунок, 10 додатків, список використаних джерел із 61 найменувань. Робота надрукована на 95 сторінках. Досліджено парк ДУ «Інституту педіатрії, акушерства і гінекології імені академіка О.М. Лук’янової НАМН України в м. Києві та запропоновано проектні пропозиції щодо реконструкції парку. Загальна площа об’єкту дослідження становить 2 га. Проведено пошук літератури та джерел в інтернеті щодо елементів садово-паркового ландшафту, їх функціональних та естетичних властивостей. Також були вивчені та взяти до уваги особливості оформлення ландшафтних територій навколо лікарень. В першому розділі виявлено сучасні методи та тенденції у ландшафтному оформленні територій обмеженого користування. В другому розділі проаналізовано характеристика об’єкту, його природні умови, ретроспективний аналіз, історико-архітектурна оцінка та композиційно-ландшафтна оцінка території. В третьому розділі на основі аналізу досліджень встановлено директивний план відновлення території парку що включає підготовчі, відновлювальні та повсюдні роботи. В четвертому розділі запропоновані проектні пропозиції щодо реконструкції парку з метою створення простору, що не лише відповідатиме потребам сучасного відпочинку, а й надихатиме на роздуми над цінностями пов’язаними з родиною, традиціями та зв’язком з природою. Цей проект покликаний зберегти історичне минуле території, інтегруючи елементи сучасного ландшафтного дизайну, які підсилюють духовні та культурні цінності українського народу.
Keywords: парк; лікарня; ландшафт; озеленення; благоустрій; реконструкція; аптекарський сад; неоренесанс; Глибочиця; park; hospital; landscape; landscaping; improvement; reconstruction; pharmacy garden; neo-Renaissance; Hlybochytsia