Особливості добору асортименту рослин для озеленення територій з сезонними підтопленнями в умовах Київського регіону - Подковаліхіна, Дар’я Ігорівна (My University, 2025)
Дипломна робота присвячена комплексному дослідженню грунтово-, кліматично-, гідрологічних умов Київського регіону й питанням особливостей підбору, перспективного асортименту деревних і трав’янистих рослин для озеленення територій сезонного підтоплення та прибережної зони. Мета роботи – розробити асортимент рослин, які б витримували щорічні сезонні підтоплення, добре почувалися у перезволожених умовах на території Київської області, задля ефективного озеленення прибережних зон. Дипломна робота складається зі 109 сторінок друкованого тексту, 80 рисунків, 78 джерел використаної літератури. У 1 розділі, описано природно-кліматичні, грунтові та гідрологічні умови Київського регіону. У 2 розділі, досліджено й описано існуючу рослинність на прибережних територіях Київщини, шляхом проведення натурного фотообстеження. У 3 розділі, розглянуто приклади успішного світового досвіду в питанні озеленення територій, сезонним підтопленнями та заболоченням. Окрему увагу приділено асортименту, який використовується в прибережній зоні. У 4 розділі, наведено розроблений асортимент для прибережних зон Киівського регіону. що складається з деревних й трав’янистих рослин, для того аби в подальшому працювати з ними на прибережних ділянках. Та було запропоновано деякі композиційні рішення, шляхом розробки міні-проектів у програмі для ландшафтної візуалізації: «Lumion».
Keywords: підтоплення території; асортимент рослин; озеленення прибрежних територій; ландшафатна візуалізація; flooding of the territory; assortment of plants; landscaping of coastal areas; landscape visualization