Рубан, С.Ю.Даншин, В.О.Федота, O.М.2021-11-022021-11-022019Рубан С.Ю., Даншин В.О., Федота O.М. Можливості застосування показників ефективності використання корму і відтворення в молочному скотарстві України / С.Ю. Рубан, В.О. Даншин, O.М. Федота // Тваринництво та технології харчових продуктів. - К. : НУБіП України, 2019. - Том 10, № 3. - С. 41-55https://dglib.nubip.edu.ua/handle/123456789/8567Метою досліджень було проведення аналізу селекційних особливостей ознак ефективності використання корму та відтворення у молочних корів на основі як світового, так і власного досвіду та обґрунтування можливостей організації в цьому напрямі селекційного процесу, базуючись на досвіді країн, які співставні з Україною за чисельністю племінного (підконтрольного) поголів’я. Показано, що залишкове споживання корму, яке визначають як різницю між кількістю фактичного спожитої сухої речовини корму і її потребою, є найбільш точним показником ефективності з точки зору фізіологічного потенціалу молочних корів, оскільки воно характеризує мінливість рухової (поведінкової) активності, обміну протеїну, перетравності корму і виділенню тепла під час ферментації і також може розглядатися як показник швидкості процесів метаболізму. Відбір за залишковим споживанням корму може бути надійним способом підвищення ефективності виробництва молока за рахунок зниження витрат кормів.ukнапрями підготовкиспеціальності у сфері землеустроюприродничі наукиМожливості застосування показників ефективності використання корму і відтворення в молочному скотарстві УкраїниOther