Оцінка інвестиційного потенціалу земельних ресурсів Сахновщинської громади Харківської обл. у контексті розвитку особистих селянських господарств - Дідок, Тетяна Сергіївна (НУБіП України, 2025)
Кваліфікаційна робота на тему «Оцінка інвестиційного потенціалу земельних ресурсів Сахновщинської громади Харківської області у контексті розвитку особистих селянських господарств» складається з 3 розділів, містить 68 сторінок, 3 таблиці, 6 рисунків, 50 використаних джерел. В першому розділі кваліфікаційної роботи розкрито теоретичні засади формування інвестиційного потенціалу земельних ресурсів. Визначено сутність та структуру інвестиційного потенціалу, роль земельних ресурсів як чинника соціально-економічного розвитку сільських територій та особистих селянських господарств. Проаналізовано світовий та вітчизняний досвід оцінки інвестиційного потенціалу земель, визначено основні тенденції та підходи до його формування в сучасних умовах. В другому розділі висвітлено організаційно-економічні та нормативно- правові основи оцінки інвестиційного потенціалу земель. Проаналізовано законодавче забезпечення управління земельними ресурсами в Україні, методичні підходи до економічної оцінки земель, а також сучасні інструменти інвестиційного аналізу у сфері земельних відносин. Особлива увага приділена питанням удосконалення нормативної бази та практичним аспектам застосування методів економічної оцінки земельних ділянок. Третій розділ проведено оцінку інвестиційного потенціалу земельних ресурсів Сахновщинської територіальної громади Харківської області. Надано соціально-економічну характеристику громади, проаналізовано сучасний стан використання земельних ресурсів та структуру землекористування. Здійснено економічну оцінку земель, визначено рівень інвестиційної привабливості території, а також досліджено вплив розвитку особистих селянських господарств на формування інвестиційного потенціалу громади. На основі проведеного аналізу розроблено практичні пропозиції щодо підвищення ефективності використання земельних ресурсів та активізації інвестиційної діяльності на місцевому рівні .
Keywords: формування інвестиційного потенціалу; управління земельними ресурсами; формування ефективних механізмів; building investment capacity; land resource management; development of effective mechanisms