Особливості обміну вуглеводів у свиней різних типів вищої нервової діяльності : монографія - Трокоз, Віктор Олександрович; Шестеринська, Віта Володимирівна (Експо-друк, 2017)
Монографія присвячена дослідженням особливостей обміну вуглеводів у свиней різних типів вищої нервової діяльності за впливу технологічного подразника та «Йодіс-концентрату». Вперше досліджено показники обміну вуглеводів у свиней різних типів вищої нервової діяльності за впливу технологічного подразника. Встановлено, що у свиней сильного врівноваженого рухливого типу порівняно з іншими тваринами за дії технологічного подразника та «Йодіс-концентрату» обмінні процеси мають найбільшу інтенсивність. Встановлено кореляцію основних властивостей коркових процесів з показниками обміну вуглеводів до та під час дії технологічного подразника: найбільш тісні взаємозв’язки стосуються врівноваженості та рухливості коркових процесів. Найбільший вплив на показники обміну вуглеводів у організмі свиней здійснюють сила та врівноваженість коркових процесів збудження і гальмування. Досліджений вплив «Йодіс-концентрату» на показники метаболізму вуглеводів у організмі свиней. Встановлено прискорення обміну вуглеводів у свиней різних типів нервової системи, а найбільш активну реакцію зафіксовано у тварин сильного врівноваженого рухливого типу вищої нервової діяльності. За допомогою експрес-методики дослідження умовних рефлексів у свиней можна за 20–30 хвилин експерименту з’ясувати тип нервової системи у виробничих умовах. Це дозволяє швидко підібрати тварин за особливостями вищої нервової діяльності для створення високопродуктивного, стійкого до стресів стада з оптимальним перебігом метаболічних процесів.
Рекомендовано до друку вченою радою Національного університету біоресурсів і природокористування України, протокол № 4, від «22» листопада 2015 р.
Keywords: фізіологія; свині; вища нервова діяльність; показники обміну вуглеводів; технологічний подразник; Йодіс-концентрат