Боярчук С.В.Адамчук Л.О.Пилипко К.В.2021-11-232021-11-232020Ефективність підгодівлі бджіл за використання на запиленні плодових культур / С.В. Боярчук, Л.О. Адамчук, К.В. Пилипко // Тваринництво та технології харчових продуктів. - К. : НУБіП України, 2020. - Том 11, № 3. - С. 5-21https://dglib.nubip.edu.ua/handle/123456789/8827У глобальному значенні медоносні бджоли (Apis mellifera L., 1758) реалізують важливу для всієї планети функцію запилення рослин. Для нормального розвитку бджолиної сім’ї задоволення харчових потреб є критично важливим процесом. Метою дослідження стало визначення ефективності застосування підгодівель для нарощування льотної діяльності бджіл на запилені плодових культур. Для її реалізації розробили циклограму застосування підгодівель та підібрали оптимальну рецептуру кормів; дослідили вплив підгодівлі на темпи нарощування сили бджолиних сімей за кількістю вуличок та визначили ефективність застосування підгодівель за обліком пилкозбиральної льотної діяльності бджіл. Дослідження проводили в умовах приватного плодового саду на запиленні вишень, черешень, груш і яблунь у 2020 році.ukкорми бджілбджолозапиленнякандіцукровий сиропбджолине обніжжяЕфективність підгодівлі бджіл за використання на запиленні плодових культурOther