Картографічне моделювання як інструмент для дослідження стану земельних ресурсів територіальних громад - Степаненко, Денис; Ковальчук, Іван (ІФНТУНГ, 2025)
Розглянуто можливості використання картографічного моделювання як ефективного інструменту дослідження стану земельних ресурсів територіальних громад. Роботу виконано із застосуванням геоінформаційного підходу, який забезпечив інтеграцію статистичних та геопросторових даних. На прикладі Підгороднянської громади укладено карту, яка відображає структуру її земельного фонду та рівень розораності земель. Отримані результати підтвердили доцільність картографічного моделювання для оцінки стану земельних ресурсів та виявлення диспропорцій у землекористуванні. Практичне значення роботи полягає у можливості використання розроблених моделей для вдосконалення управління земельними ресурсами. Перспективи подальших досліджень вбачаємо у поєднанні екологічних, соціально-економічних та правових аспектів при створенні комплексних картографічних моделей стану земельнихресурсів та обґрунтуванні моделей оптимізації землекористування.
Keywords: земельні ресурси; територіальна громада; картографічне моделювання; land resources; territorial community; cartographic modeling