Біологічні та технологічні основи інтенсифікації виробництва буряків цукрових у Правобережному Лісостепу України - Карпук, Леся Михайлівна (НУБіП України, 2015)
Дисертація на здобуття наукового ступеня доктора сільськогосподарських наук за спеціальністю 06.01.09 – рослинництво. – Національний університет біоресурсів і природокористування Кабінету Міністрів України, Київ, 2015. У дисертаційній роботі наведено теоретичне узагальнення і нове розв’язання наукової проблеми щодо підвищення продуктивності буряків цукрових завдяки впровадженню комплексу агротехнологічних заходів вирощування, спрямованих на забезпечення максимальної продуктивності та високих технологічних якостей коренеплодів. Установлено, що між лабораторною, ґрунтовою і польовою схожістю існують тісні кореляційні взаємозв’язки (r = 0,95–0,96). Зі збільшенням лабораторної схожості насіння спостерігалося зростання ґрунтової і, відповідно, польової схожості висіяного насіння. Щодо впливу сортових властивостей гібридів на схожість, то істотної різниці не було зафіксовано. Експериментально доведено, що визначальним чинником продуктивності буряків цукрових є забезпечення рослин необхідною кількістю вологи для їх росту і розвитку впродовж усього вегетаційного періоду. Дослідження та розрахунок максимальної врожайності з урахуванням запасів продуктивної вологи разом з опадами впродовж вегетаційного періоду в роки проведення дослідів засвідчили, що в зоні нестійкого зволоження Правобережного Лісостепу України вона може становити у межах 58,3–60,0 т/га.
Dissertation for the degree of Doctor of Agricultural D. in Agriculture, speciality 06.01.09 - plant growing - National University of of Life and Environmental Sciences of the Cabinet of Ministers of Ukraine, Kyiv, 2015. The thesis presents a theoretical generalisation and a new solution to the scientific problem of increasing the productivity of sugar beet sugar beet through the implementation of a set of agrotechnological measures aimed at ensuring maximum productivity and high technological qualities of root crops. It has been established that there are close correlations between laboratory, soil and field germination there are close correlations between laboratory, soil and field germination (r = 0.95-0.96). With the increase of laboratory germination of seeds was observed an increase in soil and respectively, field germination of sown seeds. As for the influence of varietal properties of hybrids on germination, no significant difference was recorded. It has been experimentally proven that the determining factor of sugar beet productivity sugar beet productivity is the provision of plants with the necessary amount of moisture for their for their growth and development throughout the growing season. Research and and calculation of the maximum yield, taking into account the reserves of productive moisture reserves together with precipitation during the growing season in the years of experiments showed that in the zone of unstable moisture in the Right-Bank Forest-Steppe of Ukraine, it can be in the range of 58.3-60.0 t/ha.
Keywords: буряки цукрові; лабораторна схожість; фотосинтетична продуктивність; біологічні форми; густота рослин; позакореневе підживлення; продуктивність; економічна ефективність; енергетична ефективність; sugar beet; laboratory germination; photosynthetic productivity; biological forms; plant density; foliar feeding; productivity; economic efficiency; energy efficiency