Концептуальне обгрунтування хостелу на 30 місць у населеному пункті - Твардовська, Єлизавета Анатоліївна (НУБіП України, 2025)
Актуальність роботи. Сучасний розвиток ринку гостинності в Україні вимагає переосмислення форматів розміщення туристів, зокрема в малих населених пунктах, які через обмежену інфраструктуру залишаються поза фокусом інвесторів. Водночас трансформація споживчих пріоритетів на користь мобільності, економічності та соціального досвіду зумовлює зростання попиту на компактні, гнучкі формати проживання – такі як хостели. Проте концепція хостелу як локалізованого об’єкта готельного господарства із визначеним ресурсним обсягом і культурною прив’язкою все ще недостатньо досліджена в межах вітчизняної науково-практичної бази. У цьому контексті зростає потреба у створенні проєктного рішення, яке поєднує нормативну коректність, просторову доцільність і економічну життєздатність. У зарубіжній науковій літературі хостели розглядаються як інструмент демократизації доступу до туризму. Водночас в Україні, попри окремі праці таких авторів, як Мельниченко С.В., Бойко А.В. та Подоляк С.С., спостерігається брак концептуалізації цього формату на рівні повноцінного готельного господарства. Наявні моделі здебільшого не включають у себе інноваційні типології сервісу, адаптивні архітектурні рішення або сучасні підходи до зонування. Запропонована робота націлена на заповнення цієї прогалини шляхом розроблення повноцінного концептуального рішення для хостелу на 30 місць, орієнтованого на туристичні та локальні потреби конкретного населеного пункту. Мета дослідження – розробити та обґрунтувати концепцію хостелу на 30 місць у вибраному населеному пункті, яка відповідатиме сучасним тенденціям розвитку бюджетного сегмента готельного бізнесу, забезпечить доступне, комфортне та функціональне розміщення для різних категорій туристів. Об’єкт дослідження – процес концептуального обґрунтування створення хостелу як сучасного типу засобу тимчасового розміщення в структурі індустрії гостинності. Предмет дослідження – концептуальні підходи до організації хостелів, включаючи архітектурно-функціональне планування, вибір послуг і сервісів, моделі розміщення та взаємодію з цільовою аудиторією. Перелік завдань, які повинен виконати здобувач вищої освіти для досягнення поставленої мети: - дослідити світові та вітчизняні тренди розвитку хостелів, зокрема у сфері молодіжного, екологічного та подієвого туризму; - вивчити вимоги до проектування хостелів (архітектурні, санітарні, протипожежні), зонування загальних, житлових і технічних приміщень; - провести аналіз цільової аудиторії: мандрівники-бекпекери, внутрішні туристи, студенти, цифрові кочівники тощо; - розробити функціональну структуру хостелу на 30 місць, з урахуванням спільних зон, кухні, коворкінгу, душових, пральні та додаткових сервісів; - проаналізувати можливості впровадження сучасних технологій — електронного бронювання, безконтактного заселення, енергоефективного освітлення, повторного використання ресурсів; - оцінити конкурентне середовище: вивчити аналогічні об’єкти у регіоні, їх сильні й слабкі сторони; - здійснити попередній розрахунок інвестицій, витрат на будівництво та експлуатацію, а також прогноз можливих доходів від основних та додаткових послуг; - визначити перспективи довготривалого функціонування хостелу в умовах розвитку туризму в обраному населеному пункті, включаючи сезонність, маршрутизацію та співпрацю з туроператорами. Теоретичну основу склали праці вітчизняних дослідників у сфері готельно-ресторанного бізнесу (Мельниченко С.В., Гопкало Л.М.), а також зарубіжних авторів, що висвітлюють проблематику інноваційних типів розміщення. Особливу увагу приділено аналізу міжнародних стандартів, норм ДБН, ДСТУ 4269, досвіду європейських хостелів та екологічних готелів. Інформаційна база дослідження включає статистичні звіти Державної служби статистики України, аналітичні дані щодо ринку гостинності, матеріали органів місцевого самоврядування, а також результати власних спостережень і польових досліджень. Методи дослідження. В логіко-структурний аналіз, типологізація, просторове моделювання, порівняльний аналіз конкурентів, SWOT-аналіз, розрахунково-аналітичні методи проектування, методи економічного прогнозування. Практичне значення одержаних результатів полягає у створенні концептуального макета малого закладу готельного господарства, який може бути використаний як прототип для реального будівництва в умовах обмежених ресурсів і туристичної локалізації. Запропоновані планувальні рішення, сервісна модель і економічні розрахунки можуть бути застосовані як у приватному секторі, так і в муніципальних програмах розвитку туризму. Апробація результатів дослідження. Робота апробована на Всеукраїнській науково-практичній студентській конференції «Євроінтеграційні процеси в готельно-ресторанному та туристичному бізнесі України» 12 березня 2025 рокі в м. Києві. Результатами роботи апробації є опубліковані тези доповідей на тему: «Аналіз стану готельного ринку України» Структура кваліфікаційної роботи. Робота складається зі вступу, трьох розділів, висновків і додатків. Перший розділ присвячено концепції закладу, другий – організації приміщень і сервісу, третій – архітектурно-дизайнерським рішенням, включно з кошторисом. Робота містить 2 рисунки, 12 таблиць та викладена на 63 сторінках.
Keywords: концептуальне обгрунтування хостелу; концептуальний макет малого закладу готельного господарства; перспективи довготривалого функціонування хостелу; аналіз цільової аудиторії; conceptual justification of the hostel; conceptual layout of a small hotel establishment; prospects for long-term operation of the hostel; analysis of the target audience