Отримання перспективної сировини для синтезу біологічно активних речовин на основі культури рослинних тканин in vitro - Моргун, Євген Євгенович (НУБіП України, 2025)
Дипломна робота на тему «Отримання перспективної сировини для синтезу біологічно активних речовин на основі культури рослинних тканин in vitro» виконана на 92 сторінках друкованого тексту, містить 13 інформаційних таблиць та 21 рисунків. Складається із таких розділів: огляд наукової літератури, матеріали та методи дослідження, експериментальна частина, висновки, список використаних джерел. Дослідження проводились у товаристві з обмеженою відповідальністю «Науково - виробниче об’єднання «БІОТЕХ ПЛАНТС», та у навчально-науковій лабораторії біотехнології та клітинної інженерії кафедри екобіотехнології та біорізноманіття Національного університету біоресурсів та природокористування України. Метою роботи було отримати та охарактеризувати калюсну, суспензійну і культуру «бородатих» коренів Stevia rabaudiana Bertoni та Mentha × piperita, в умовах in vitro, а також оцінити їхній біотехнологічний потенціал як джерел перспективної рослинної сировини для синтезу біологічно активних речовин. Об’єктом дослідження є особливості індукції та росту калюсної тканини, суспензійної та культури бородатих коренів Stevia rabaudiana Bertoni та Mentha × piperita в умовах in vitro з метою отримання рослинної сировини, яку в подальшому можна використовувати для синтезу біологічно активних речовин. Предметом дослідження були рослини Stevia rabaudiana Bertoni та Mentha × piperita. У результаті досліджень було отримано калюсну, суспензійну та культуру «бородатих» коренів Stevia rabaudiana Bertoni та Mentha × piperita, та проведено порівняльну оцінку біотехнологічного потенціалу калюсної, суспензійної та культури «бородатих» коренів S. rebaudiana та M. piperita. Установлено, що всі три типи культур є перспективними джерелами біотехнологічної сировини з різними функціональними призначеннями. Результати роботи було апробовано на наукових конференціях: 1.Моргун Є,Є, Кваско О.Ю, «Морфогенез та розмноження Mentha piperita», Міжнародна наукова конференція «Розвиток наукової думки постіндустріального суспільства: сучасний дискурс», Житомир – 24 жовтня 2025 року. – С. 218 – 220. 2.Моргун Є.Є, Кваско О.Ю, «Калюсогенез Stevia rebaudiana bertoni в культурі in vitro», X Міжнародна студентська наукова конференція «СУЧАСНІ АСПЕКТИ ТА ПЕРСПЕКТИВНІ НАПРЯМКИ РОЗВИТКУ НАУКИ», Луцьк – 24 жовтня 2025 року. – С. 209 – 210.
Keywords: біологічно активні речовини рослинної сировини; калюсна культура; суспензійна культура; культура «бородатих» коренів; bioactive compounds from plant sources; callus culture; suspension culture; adventitious root culture