Сучасний стан та шляхи покращення лісонасінної справи у Ізяславському надлісництві Філії «Подільський лісовий офіс» ДП «Ліси України» - Cеменюк, Ігор Вікторович (НУБіП України, 2025)
Магістерська кваліфікаційна робота викладена на 75 сторінках тексту, складається зі вступу, 4 розділів, висновків і рекомендацій для практичного впровадження. Перший розділ роботи містить огляд літературних джерел, що висвітлюють історію, сучасний стан і проблеми розвитку лісонасінної справи в Україні. Узагальнено досвід українських і зарубіжних дослідників щодо підвищення якості насіння, вдосконалення методів його зберігання. Другий розділ присвячений матеріалам і методам дослідження. Подано характеристику об’єкта і предмета дослідження, наведено джерела вихідної інформації. Розкрито методику збору, систематизації та аналізу документальних даних. У третьому розділі наведено характеристику природно-господарських умов Ізяславського надлісництва, описано структуру та стан постійної лісонасінної бази. Подано кількісні показники об’єктів ПЛНБ. У четвертому розділі представлено результати аналізу сучасного стану лісонасінної справи. Визначено обсяги заготівлі, охарактеризовано показники його якості за класами. Оцінено стан розвитку ПЛНБ і визначено основні напрями її вдосконалення. Список використаних літературних джерел включає 53 найменування. Робота містить 11 таблиць та 14 рисунків.
Keywords: лісонасінна справа; дуб; сосна звичайна; якість насіння; forest-seeding business; oak; pine ordinary; seed quality