Формування продуктивності гібридів кукурудзи залежно від удобрення та позакореневого підживлення посівів - Кісіль, Тетяна Валентинівна (My University, 2024)
Магістерська кваліфікаційна робота подана на 67 сторінках печатного тексту та містить 4 розділи, 18 таблиць, 9 рисунків, висновки, рекомендації виробництву, список використаної літератури та інтернет видання налічують 61 джерело. В роботі проаналізовано стан вирощування кукурудзи як у світі так і в Україні, роль середньоранніх гібридів та вплив удобрення на формування продуктивності культури. Магістерська кваліфікаційна робота включає такі розділи: місце закладання досліду, ґрунтово-кліматичні умови за роки проведення дослідження, схема досліду та агротехніка в ньому, характеристика гібридів MAS 25 F і Амеліор та системи удобрення: Фон (Контроль) - діамофоска під оранку та під весняну культивацію карбамід по 200 кг; позакореневе підживлення у фазу 4-8 листків продуктами від компанії YaraVita – Грамітрел та Яра Віта Цинтрак. У третьому розділі, який розкриває результати досліджень, представлено вплив системи удобрення, вплив гібридів та погодно-кліматичних факторів на процеси росту та розвитку, збільшення врожайного потенціалу. Нами було проаналізовано тривалість міжфазних періодів; висоту рослин у фазу 10-11 листків, викидання волоті, цвітіння, молочно-воскової стиглості; динаміку збільшення площі листкової поверхні; елементи структури врожаю, рівень урожайності та якісні показники зерна кукурудзи. У 4 розділі подано розрахунки економічної ефективності вирощування середньоранніх гібридів кукурудзи MAS 25 F та Амеліор, враховуючи додаткові витрати на систему удобрення у варіантах з позакореневим підживленням. Зроблено аргументовані висновки та пропозиції виробництву.
Keywords: кукурудза; система удобрення; гібриди; висококонцентровані рідкі добрива; продуктивність; якість; рентабельність; corn; fertilisation system; hybrids; highly concentrated liquid fertilisers; productivity; quality; profitability