Картографування порушених земель за даними дистанційного зондування в межах Димерської громади Київської області - Лещенко, Вікторія Юріївна (НУБіП України, 2025)
Україна є однією із найбагатших країн за родючістю земель. Земельні ресурси, що характеризуються високою природною продуктивністю ґрунтів, є важливим елементом економічного розвитку України. Вони відіграють провідну роль у формуванні національного багатства країни та є основним засобом виробництва в сільському господарстві. Завдяки своїй значущості, земельний фонд сприяє сталому розвитку аграрного сектору, забезпечуючи стабільність продовольчої безпеки та економічне зростання держави. Наразі, дистанційне зондування Землі є одним із ключових інструментів, що дає можливість отримувати оперативну інформацію щодо моніторингу земель не лише на малих територіях, а й на великих. Завдяки використанню різноманітних спектральних супутникових знімків, ми можемо визначити зміни в рослинному покриві, оцінювати стан ґрунтів, виявляти ерозійні процеси та моніторити інші екологічні проблеми, а також затоплення територій. Своєчасне виявлення даних змін дозволить уникнути негативних наслідків або мінімізувати їх, застосувавши заходи із запобігання і поліпшення. Мета бакалаврської кваліфікаційної роботи полягає в визначенні порушених земель за даними дистанційного зондування Землі в межах Димерської громади Київської області. Завдання: 1. Розглянути теоретичні аспекти проблеми. 2. Дослідити територію Димерської громади. 3. Вивчити дешифрувальні ознаки порушених земель. 4. Виконати побудову тематичних карт та визначити порушені землі. Об’єктом дослідження виступає територія Димерської громади Київської області. Предмет дослідження – ідентифікація затоплених територій Інформаційною базою бакалаврської кваліфікаційної роботи є супутникові знімки, геопросторові дані, описові дані щодо наявності порушених земель Димерської громади Київської області.
Keywords: дистанційне зондування Землі; супутникові знімки; порушені землі; satellite images; disturbed land; spectral indices