Виробничне випробування нових гібридів ріпаку озимого в умовах ТОВ «АР Козелець» - Хомяк, Назар Сергійович (My University, 2025)
Магістерська робота складається зі вступу, 5 розділів (огляд наукової літератури, місце, матеріали та методика проведення дослідження, експериментальна частина, висновків, рекомендацій виробництву та списку використаних джерел). Основний текст роботи викладено на 71 сторінці комп’ютерного тексту, включаючи 14 таблиць та 15 рисунків. Об’єкт досліджень: гібриди озимого ріпаку Карлтон КЛ, LG Конструктор КЛ, ДК ІМУВ КЛ, Беатрікс КЛ, PT 279 КЛ, ІНВ 1266 КЛ, елементи структури врожаю, врожайність, якість насіння, та економічна ефективність вирощування. Предмет дослідження: процес формування врожайності гібридів ріпаку озимого в умовах господарства ТОВ «АР Козелець». Мета і завдання дослідження. Метою досліджень було вивчення особливостей формування врожаю новими гібридами ріпаку озимого, селекції різних оригінаторів в умовах ТОВ «АР Козелець» та надання рекомендацій виробництву щодо особливостей технології вирощування високих урожаїв випробовуваних гібридів В завдання досліджень входило: 1. Підібрати гібриди ріпаку озимого для проведення виробничих випробувань. 2. Оцінити випробовувані гібриди за основними господарсько-цінними показниками. 3. Встановити особливості елементів технології вирощування нових гібридів ріпаку озимого в умовах господарства за використання системи Strip-till. 4. Рекомендувати господарству та с\г підприємствам які знаходяться в зоні розташування ТОВ «АР Козелець» певні гібриди та елементи технологіх вирощування їх. Місце проведення: с. Лихолітки, Чернігівської обл., Козелецького р-ну. Ґрунтово- кліматичні умови ТОВ «АР Козелець» загалом є сприятливими для вирощування озимого ріпаку, але характеризуються підвищеною мінливістю та ризикованістю. Господарство розташоване в перехідній зоні Полісся та північного Лісостепу з помірно-континентальним кліматом, теплим літом, помірно холодною зимою та нерівномірним розподілом опадів упродовж року, що зумовлює чергування періодів надмірного зволоження із літньо-осінніми й зимовими посухами.
Keywords: озимий ріпак; перехідна зона Полісся; гібриди; селекція; winter rapeseed; transitional zone of Polissya; hybrids; selection