Управління корпоративною культурою підприємства, що здійснює ЗЕД - Кутицький, Дем’ян Андрійович (My University, 2024)
Актуальність дослідження. Розвиток корпоративної культури є однією із важливих умов успішного та ефективного функціонування підприємства. Багато досвідчених підприємств відзначають, що корпоративна культура слугує як потужний інструмент розвитку працівників, незважаючи на те, що дане питання є відносно новим та недостатньо вивченим. Корпоративна культура це ідеї, цінності, погляди, які поділяють усі працівники підприємства. Це не просто стиль поведінки та спілкування з колегами та клієнтами, також це активність працівників, зацікавленість, рівень мотивації та інше. Корпоративна культура має за мету забезпечувати високу прибутковість підприємства за розвитку та покращення управління людськими ресурсами, що забезпечуватиме лояльність та підтримку співробітниками керівництва та підприємства. Дослідженню питань управління корпоративною культурою та її впливу на розвиток працівників присвячені публікації Шейн Е., Капітонов Е., Грішнова О., Морган Г. та інші. Проте, зв’язок управління корпоративною культурою та розвитку працівників висвітлено недостатньо, що є поштовхом до подальшого дослідження їх поєднання. Метою дослідження є визначення особливостей процесу управління корпоративною культурою та розробка основних напрямків та рекомендацій щодо удосконалення існуючої корпоративної культури для працівників ТОВ «Хмельницьке», що являється суб’єктом ЗЕД. Задля досягнення поставленої мети у роботі було поставлено і вирішено такі завдання: − Визначити поняття, сутність та види корпоративної культури; − Описати напрями управління корпоративною культурою підприємства; − Розглянути методологію управління корпоративною культурою підприємства, що здійснює ЗЕД; − Дослідити організаційно-економічну характеристику та напрями міжнародної діяльності ТОВ «Хмільницьке»; − Навести характеристику персоналу підприємства; − Провести діагностику управління корпоративною культурою на ТОВ «Хмільницьке»; − Розробити стратегії удосконалення системи управління корпоративною культурою на ТОВ «Хмільницьке»; − Проаналізувати ефективність розробленої стратегії удосконалення системи управління корпоративною культурою. Об’єктом дослідження є формування корпоративної культури на підприємстві. Предметом дослідження є теоретичні та практичні аспекти удосконалення управління корпоративною культурою на ТОВ «Хмельницьке». Методи дослідження. При проведенні дослідження застосовувались такі методи наукового пізнання: абстрактно-логічний (теоретичні узагальнення, формування висновків), статистично-економічних групувань (для відображення зрушень у розвитку підприємства), табличний, графічний (для наочного відображення результатів проведених розрахунків). Інформаційне забезпечення: чинні законодавчі та правові акти, Державні стандарти України, фінансова та статистична звітність підприємства, матеріали науково-практичних конференцій, спеціалізовані періодичні видання, праці вітчизняних та закордонних фахівців, що стосуються теми дослідження.
Keywords: управління; корпоративна культура; підприємство; прибутковість; management; corporate culture; enterprise; profitability; unternehmenskultur; unternehmen; rentabilität