Інвентаризація деревного детриту соснових насаджень на кругових пробних площах - Гриценко, Максим Олександрович (НУБіП України, 2024)
Магістерська кваліфікаційна робота складається з: 66 сторінок, 13 рисунків, 10 таблиць, 50 джерел. У першому розділі магістерської роботи було розглянуто основні особливості національної інвентаризації лісів у провідних країнах світу та в Україні. У другому розділі представлено детальний опис методики та матеріалів дослідження, спрямованого на інвентаризацію деревного детриту в соснових насадженнях Полісся України. Описано застосовані методи, включаючи польові вимірювання та використання сучасних програмно-технічних засобів, що забезпечили комплексний підхід до збору даних про мертву деревину, її кількісні та якісні показники. Описано етапи роботи, зокрема вимірювання розмірів сухостою, ламаних стовбурів і пнів, оцінка їх стадій розкладання, а також картографування, що дозволяють отримати точну інформацію про роль деревного детриту в екосистемі. У третьому розділі детально описано запас сухостою на кругових пробних площах. Наведено рішення щодо удосконалення обліку деревного детриту на кругових пробних площах. У четвертому розділі магістерської кваліфікаційної роботи було висвітлено основні результати оцінювання деревного детриту соснових насаджень на круглих пробних площах в умовах Українського Полісся.
Keywords: національна інвентаризація лісів; сухостій; деревна ламань; мортмаса; запас стовбурів; таксаційні показники; national forest inventory; deadwood; broken wood; deadwood mass; stem stock; taxation indicators