Особливості вирощування лохини на різних типах ґрунтів - Шевченко, Віталій Віталійович (My University, 2024)
Шевченко В.В. Особливості вирощування лохини на різних типах ґрунтів. – Кваліфікаційна робота на правах рукопису. Кваліфікаційна робота на здобуття освітнього ступеня магістра за спеціальністю 201 – Агрономія. НУБІП, Київ, 2024. Кваліфікаційна робота викладена на 26 сторінках комп’ютерного набору, вона містить 7 таблиць. Складається зі вступу, 3 розділів, висновків, рекомендацій виробництву та додатків. Список використаних джерел нараховує 42 найменування. За результатами досліджень встановлено, що за силою росту досліджувані сорти лохини є: Река – сильнорослим, Дюк, Блюголд, Ерліблю – середньорослими. Найбільшою продуктивністю відзначалися сорти лохини Река та Дюк – урожайність з одного гектара відповідно 19,2 та 14,5 т. Ягоди цих сортів мали також найвищі товарні якості. Найкращі показники економічної ефективності вирощування також отримано по сортам Река та Дюк – прибуток з одного гектара 436 і 201 тис. грн за рівня рентабельності 39 та 20 %. В зоні Західного Полісся на дерново-підзолистих супіщаних ґрунтах рекомендується закладання насаджень лохини врожайними та економічно вигідними сортами Река і Дюк.
Keywords: лохина; ріст; урожайність; економічна ефективність; blueberry; growth; yield; economic efficiency; heidelbeere; wachstum; ertrag; wirtschaftlichkeit