Розвиток управлінського потенціалу керівника закладу загальної середньої освіти - Лєвцов, Валерій Вікторович (My University, 2025)
Магістерська кваліфікаційна робота складається зі вступу, трьох розділів, висновків, списку використаних джерел та додатків. Зміст роботи викладено на 126 сторінках друкованого тексту, включає 14 таблиць та 22 рисунка. У роботі також наведено список використаних джерел, який включає 94 найменувань. Основна мета дослідження полягає в аналіз особливостей розвитку управлінського потенціалу керівників закладів загальної середньої освіти та розробка практичних рекомендацій для його вдосконалення. У першому розділі магістерської кваліфікаційної роботи висвітлено теоретичні засади розвитку управлінського потенціалу в закладах загальної середньої освіти. Розглянуто сутність базових понять «управлінський потенціал», «управління персоналом», «освітнє управління». У цьому розділі проаналізовано ключові теоретичні підходи до управління в освітній сфері, такі як стратегічний, інноваційний та адаптивний підходи. Визначено роль керівника школи в умовах сучасних реформ освітньої системи України, а також підкреслено значення розвитку управлінських компетенцій для забезпечення ефективної роботи закладів освіти. Другий розділ присвячено дослідженню управлінського потенціалу та аналізу управлінської діяльності на прикладі закладу загальної середньої освіти № 201 м. Києва. Проведено структурно-функціональний аналіз діяльності закладу, який охоплює його організаційну структуру, кадровий склад, основні напрями діяльності та особливості управлінських рішень. Було проведено емпіричне дослідження шляхом опитування педагогічного колективу та аналізу результатів управлінської діяльності керівника. Це дозволило оцінити рівень задоволеності працівників, ефективність управління та ключові виклики, з якими стикається заклад у процесі своєї діяльності. Третій розділ роботи зосереджено на розробці практичних рекомендацій щодо вдосконалення управлінських процесів через розвиток управлінського потенціалу керівника закладу загальної середньої освіти № 201 м. Києва. Представлено авторські пропозиції щодо впровадження програм професійного розвитку, які включають тренінги, семінари та спеціалізовані курси. Особливу увагу приділено використанню сучасних цифрових технологій для оптимізації управлінських процесів, розвитку комунікації між педагогічним колективом та адміністрацією, а також створенню сприятливого освітнього середовища. У цьому розділі також розглянуто можливості адаптації зарубіжного досвіду, зокрема програм професійного розвитку керівників освітніх закладів у країнах Європейського Союзу. У висновках підсумовано результати дослідження, запропоновано практичні заходи для вдосконалення управлінської діяльності, а також обґрунтовано значення розвитку управлінського потенціалу як важливого чинника підвищення ефективності функціонування закладів загальної середньої освіти в умовах сучасних викликів.
Keywords: управлінський потенціал; керівник закладу загальної середньої освіти; професійна компетентність; розвиток управлінських навичок; освітній менеджмент; стратегічне управління; кадрова політика; сучасні управлінські технології; інновації в освіті; соціально-психологічний клімат; підвищення ефективності управління; management potential; head of a general secondary education institution; professional competence; development of management skills; educational management; strategic management; personnel policy; modern management technologies; innovations in education; socio-psychological climate; improving management efficiency