Фізична активність у людей з надмірною вагою: ефективність різних підходів і методик - Грибовський, Павло Олександрович (НУБіП України, 2025)
Актуальність теми дослідження. Проблема надмірної маси тіла посідає провідне місце серед актуальних у сучасному світі та розглядається не лише як медичне, а й як соціальне, економічне й педагогічне явище. За інформацією Всесвітньої організації охорони здоров’я, у більшості країн світу, зокрема й в Україні, спостерігається стале зростання кількості людей із надмірною масою тіла та ожирінням. Це зумовлює підвищення ризику розвитку серцево-судинних, ендокринних, опорно-рухових та інших хронічних захворювань, що значно знижують якість і тривалість життя. Серед чинників, які впливають на виникнення надмірної ваги, основними є гіподинамія, нераціональне харчування, стресові перевантаження, низька мотивація до ведення рухомого способу життя. Однією з головних причин є брак фізичної активності виступає ключовою проблемою сучасного суспільства, адже він призводить до порушення енергетичного балансу організму та зниження функціональних можливостей людини. Фізична активність є одним із найефективніших немедикаментозних засобів профілактики і корекції надмірної маси тіла. Можна перефразувати так: Систематичне виконання фізичних вправ забезпечує підвищення рівня основного обміну, покращує ліпідний профіль крові, зміцнює серцево-судинну систему, сприяє стабілізації артеріального тиску та покращує психоемоційний стан. Водночас, ефективність фізичних вправ значною мірою залежить від індивідуального підбору засобів, інтенсивності, тривалості та структури занять. У сучасній науково-методичній літературі запропоновано різноманітні способи планування фізичної активності для осіб із надмірною масою тіла – від традиційних програм аеробного тренування до сучасних функціональних систем, програм на основі пілатесу, йоги, водних занять чи силового тренінгу з помірним навантаженням. Проте, незважаючи на велику кількість досліджень, питання визначення найбільш ефективних методик залишається відкритим. Це зумовлено індивідуальними відмінностями фізичного стану, рівня підготовленості, віку, мотивації та стану здоров’я осіб із надмірною масою тіла. Отже, виникає потреба у комплексному порівняльному аналізі різних підходів і методик фізичної активності, що дозволить оцінити їх вплив на фізичний стан, функціональні показники та динаміку маси тіла осіб із надмірною вагою. Дослідження актуалізувало потребу в удосконаленні програм фізичної активності для людей із надмірною масою тіла шляхом наукового обґрунтування найефективніших методик, які забезпечують стабільне зниження маси тіла, покращення показників соматичного здоров’я та формування мотивації до регулярних занять фізичними вправами. Структура роботи. Магістерська робота складається зі вступу, трьох розділів, загального висновку, списку використаних літературних джерел. Робота містить 6 таблиць, 2 рисунка. Загальний обсяг роботи складає – 59 сторінок. Список літературних джерел нараховує 39 найменувань.
Keywords: надмірна вага; ожиріння; методики фізичної активності; корекції маси тіла; overweight; obesity; physical activity programmes; weight management