Особливості відгодівлі молодняку свиней в умовах СФГ «Юлія» Черкаської області - Ситник, Богдан Миколайович (НУБіП України, 2025)
Свинарство є одним з найбільш швидкозростаючих та найпродуктивніших секторів тваринництва. Свинина – одна з найпопулярніших та найулюбленіших страв в нашій країні. Навіть сьогодні, попри затяжну війну, свинина з’являється на столі майже кожної української родини. В нашій країні свинарство було частиною тваринництва з давніх часів. Однак, з 1990 по 2025 рік поголів’я свиней в Україні значно скоротилося (з 21,0 млн до 4,9 млн), головним чином через війну. У нашій країні свинина становить понад 30 % від загального виробництва м’яса, порівняно з понад 55 % у європейських країнах та лише 20% у Сполучених Штатах. В Україні виробництво свинарства зросло завдяки збільшенню поголів’я свиней, переходу до інтенсивних промислових методів господарювання та масштабного схрещування та розведення, що сприяло значному підвищенню продуктивності тварин. Проте війна далася в знаки і зараз ці процеси зводься нанівець. Свині мають короткий період вагітності (110-119 днів) та короткий період лактації (до 45 днів). У більшості випадків поросята народжуються вагою від 1,00 до 1,50 кг. Поросята важать від 12 до 18 кг під час відлучення. Тварини за умови гарного годування та нормальних умов утримання досягають маси тіла від 105 до 125 кг до 6-7 місяців, набираючи від 700 до 1000 г приросту на день. Свині досягають фізіологічної зрілості та здатні до розмноження у віці 10-13 місяців. Забійний вихід у свиней - 75-85%. Наразі більшість свиноферм не можуть у повній мірі дозволити собі купувати повноцінні корми, і навіть годування свиней дешевими зерновими сумішами не може гарантувати високу продуктивність, що призводить до значного зниження ефективності виробництва. Одним з можливих рішень проблеми активації корму є додавання білка, вітамінів та мінералів до кормів для задоволення потреб худоби в білку, вітамінах та мінералах. Щоб допомогти свинарству вийти з «кризи», стабілізувати виробництво та збільшити поголів’я, необхідно вирішити низку ключових питань на національному рівні, зокрема необхідність створення нових високотехнологічних зон свинарства до 2030 року. Це допоможе збільшити виробництво, задовольнити внутрішній попит та створити експортний потенціал.
Keywords: особливості відгодівлі молодняку свиней; ветеринарний захист та здоров'я і гігієна тварин; механізація виробничих процесів у фермерських господарствах; Features of rearing young pigs; veterinary care; animal health and hygiene; the mechanisation of production processes on farms