Моніторинг посівів кукурудзи на виявлення західного кукурудзяного жука - Закусило, Таїсія Василівна (НУБіП України, 2025)
Дипломна робота складається з 54 сторінок, містить 3 розділи, 14 рисунків, 7 таблиць, 46 використаних джерел. Мета роботи - оцінити рівень заселення та пошкодження посівів кукурудзи західним кукурудзяним жуком у Золотоніському районі Черкаської області, вивчити методику обстеження кукурудзи на виявлення ЗКЖ, складання фенологічного календаря, надати рекомендації щодо ефективного моніторингу та заходів контролю шкідника. Об’єкт дослідження - посіви кукурудзи в Золотоніському районі Черкаської області , на яких спостерігається поширення шкідника Diabrotica virgifera virgifera Le Conte. Результатами дослідження в попередні роки встановлено, що фенологія ЗКЖ в умовах Золотоніського району Черкаської області спостерігається на протязі всього літа, якщо точніше – з кінця червня до початку вересня, це є самим активним періодом в теплу суху погоду. розвитку кукурудзи та пошкодження її жуком. Як правило імаго найбільше спостерігається Середня швидкість розповсюдження західного кукурудзяного жука становить 40-50 км/рік. Враховуючи це слід зробити висновок, що ймовірність поширення та акліматизація ЗКЖ, пошкодження посівів кукурудзи у Лісостеповій зоні досить високі та складе 10-25% площі від усіх посівів. У процесі спостереження за шкідником, було уточнено фенологічні особливості в умовах Золотоніського району Черкаської області.
Keywords: моніторинг посівів кукурудзи; західний кукурудзяний жук; система захисту кукурудзи; monitoring corn crops; western corn rootworm; corn protection system