Розробка стенду для ремонту ресор вантажних автомобілів в умовах фермерського господарства «Стимул» Черкаської області - Дяченко, Сергій Андрійович (НУБіП України, 2025)
Сільськогосподарське виробництво в сучасних умовах неможливе без широкого використання вантажної автомобільної техніки, яка виконує критично важливі функції, зокрема транспортування продукції, добрив, пального, будівельних матеріалів, інструментів та персоналу. Вантажні автомобілі експлуатуються в складних умовах: нерівні ґрунтові дороги, перевантаження, підвищена вологість, запиленість — усе це впливає на знос основних механізмів і агрегатів, у тому числі ресор, що є ключовим елементом підвіски автомобіля. Ресори забезпечують рівномірне розподілення навантаження, амортизацію ударів і коливань, а також збереження стійкості автомобіля під час руху. Пошкодження або зношування ресор може призвести до зниження безпеки руху, збільшення зносу інших елементів шасі, а також до повного виходу техніки з експлуатації. В умовах сільського господарства оперативний і якісний ремонт є особливо важливим, оскільки кожен день простою техніки може призводити до фінансових втрат. Актуальність теми даної бакалаврської роботи полягає у відсутності на підприємстві спеціалізованих засобів для ремонту ресор, а також у потребі в недорогому, простому, зручному в експлуатації та ефективному технічному рішенні, яке можна реалізувати безпосередньо на базі фермерського господарства. У зв’язку з цим постає завдання розробки конструкції універсального стенду, що дозволить здійснювати технічне обслуговування та ремонт ресор без необхідності вивозити техніку до спеціалізованих сервісів. Об’єктом дослідження є процес ремонту ресор вантажних автомобілів. Предмет дослідження — конструкція і принцип роботи ремонтного Мета роботи — розробити конструкцію стенду для ремонту ресор, адаптовану до умов експлуатації в фермерському господарстві «Стимул» Черкаської області. Завдання роботи: дослідити конструктивні особливості ресор вантажних автомобілів; проаналізувати існуючі рішення щодо ремонту ресор; визначити вимоги до стенду з урахуванням умов експлуатації в фермерському господарстві; розробити технічну конструкцію стенду та обґрунтувати вибір матеріалів; провести необхідні розрахунки на міцність і надійність конструкції; надати рекомендації щодо впровадження розробленого стенду на практиці. Методи дослідження включають аналіз літературних джерел, технічне моделювання, інженерні розрахунки та оцінку економічної ефективності впровадження розробленого пристрою.
Keywords: ремонт ресор вантажних автомобілів; аналіз використання машино-тракторного парку; стан ремонтно-обслуговуючої бази; repair of truck springs; analysis of machine and tractor fleet utilisation; condition of repair and maintenance facilities