Формування інтересу підлітків до рухової активності в процесі занять фізичною культурою - Захарчук, Максим Михайлович (НУБіП України, 2025)
Актуальність теми дослідження. Сучасна система освіти орієнтується не лише на розвиток інтелектуальних здібностей підлітків, а й на формування гармонійно розвиненої особистості, здатної вести активний і здоровий спосіб життя. У цьому контексті особливої актуальності набуває питання формування інтересу підлітків до занять фізичною культурою, що є важливою складовою фізичного виховання та запорукою майбутнього здоров’я нації. Підлітковий вік характеризується змінами у фізичному, емоційному та соціальному розвитку, тому саме в цей період формуються сталі мотиваційні установки щодо рухової активності. Недостатня зацікавленість підлітків у заняттях фізичною культурою знижує ефективність навчально-виховного процесу, що обумовлює необхідність наукового пошуку нових педагогічних підходів до підвищення мотивації учнів. Проблема формування інтересу до фізичної культури має не лише педагогічне, а й соціальне значення. Зниження рівня рухової активності серед молоді, поширення малорухливого способу життя та пов’язаних із цим ризиків для здоров’я актуалізують необхідність пошуку ефективних педагогічних умов, які здатні підвищити мотивацію учнів до систематичних занять фізичними вправами. Формування стійкого інтересу до фізичної культури у шкільному віці виступає важливим чинником профілактики захворювань, збереження працездатності та забезпечення гармонійного розвитку особистості, що відповідає сучасним вимогам освітньої політики та суспільним потребам у здоровій нації. Об’єкт дослідження: процес фізичного виховання підлітків у закладах загальної середньої освіти. Предмет дослідження: педагогічні умови формування інтересу підлітків до занять фізичною культурою. Мета дослідження: теоретично обґрунтувати та експериментально перевірити ефективність педагогічних умов формування інтересу підлітків до занять фізичною культурою. Структура та обсяг роботи. Магістерська робота складається зі вступу, трьох розділів, висновків, списку використаних джерел. У роботі подано 14 таблиць та 3 рисунки. Загальний обсяг становить 82 сторінок, з них основного тексту – 71. Список використаних джерел містить 50 найменувань.
Keywords: рухова активність підлітків; фізичне виховання підлітків; психолого-педагогічні чинники; рівень зацікавленості підлітків; physical activity among adolescents; physical education for adolescents; psychological and pedagogical factors; adolescents’ level of interest