Система управління реагування на комп’ютерні інциденти - Білан, Роман Андрійович (НУБІП України, 2025)
Сучасне суспільство рухається до цифрового способу роботи, де дані є одним із ключових стратегічних активів. В умовах глибокої комп’ютеризації бізнес-завдань, державного управління, освіти та інших сфер забезпечення безпеки інформаційних систем від кіберризиків має велике значення. Щодня по всьому світу реєструються тисячі комп’ютерних інцидентів, які можуть призвести до серйозних фінансових втрат, втрати життєво важливої інформації та навіть порушити роботу інформаційної інфраструктури. Комп’ютерні інциденти - це події, які свідчать про ймовірне порушення або порушення принципів політики інформаційної безпеки. Деякі такі інциденти включають несанкціонований доступ, вірусні атаки, фішингові кампанії, спроби підбору пароля, DDoS-атаки тощо. Своєчасне виявлення, аналіз і ефективне реагування відіграють вирішальну роль у мінімізації шкоди від загроз. Таким чином, актуальність розробки та вдосконалення систем реагування на комп’ютерні інциденти не викликає сумнівів. У реальних умовах, особливо в середовищі середніх і великих підприємств, окрім технічних дій, процес реагування на інцидент передбачає набагато більше. Ефективне реагування допомагає мінімізувати час простою системи, запобігти витоку даних, захистити репутацію організації та підтримувати безперервність її діяльності.У цій роботі вивчаються принципи та підходи до побудови систем реагування на комп’ютерні інциденти, переглядаються поточні рішення та створюється модель або концепція, які можна використовувати для покращення реагування в умовах обмежених ресурсів. У роботі розглядаються як теоретичні аспекти, так і практичні приклади побудови таких систем. Актуальність теми зумовлена також стрімким зростанням в Україні та світі атак як на державні структури, так і на приватні компанії.
Keywords: комп’ютерний інцидент; політика безпеки; комп’ютеризація бізнес-завдань; кібербезпека; computer incident; security policy; computerization of business tasks; cybersecurity