Використання когнітивного моделювання при управлінні біотехнологічними об’єктами харчових виробництв - Заєць, Н.А; Штепа, В. М. (НУБіП України, 2018)
Обґрунтовано використання нечітких когнітивних карт для сценарного управління біотехнологічними об’єктами харчових виробництв. Показано, що для використання когнітивних карт як інструменту агрегування знань групи експертів потрібно встановити точні значення нечітких змінних зв’язків між факторами, що становить труднощі при створенні когнітивної карти з великою кількістю вершин. Було розроблено алгоритм створення і практичного використання нечіткої системи узагальнення оцінки експертів у штатному режимі. Поставлено задачу самоадаптації розроблюваної нечіткої когнітивної карти при зміні експертних оцінок або параметрів об’єкта, оскільки одним із головних недоліків систем на основі нечіткої логіки є їх нездатність самонавчатися і для їх підстроювання необхідне повторне залучення експертів при повній функціональної зупинці. Для ирішення поставленої задачі використовували апарат нечітких нейронних мереж. Було створено нечітку когнітивну карту, яка функціонує згідно зі cпрощеним алгоритмом нечіткого висновку та дає змогу сценарно lосліджувати поведінку системи при зміні величин концептів. Апробовано та побудовано в середовищі MatLAB нечітку нейронну мережу для узагальнення експертних оцінок з відповідними функціями належності.
Keywords: нечіткі когнітивні карти; нейронна мережа; вагові коефіцієнти; сценарії управління; множина концептів