Маркетингова політика підприємства в період воєнного стану - Сівковський, Євген Євгенович (НУБіП України, 2025)
Актуальність теми. Воєнні дії істотно обмежують платоспроможний попит, порушують логістичні ланцюги, знижують доступність ресурсів і створюють постійні ризики для стабільності функціонування бізнесу. У цих умовах підприємства змушені переглядати свої маркетингові підходи, адаптувати асортимент, ціноутворення, канали збуту та комунікації до нової економічної реальності. Ключовим викликом стає не лише збереження конкурентоспроможності, а й забезпечення маржинальності продажів та ефективне управління взаємодією зі споживачами на скороченому й висококонкурентному ринку. Саме тому формування дієвої маркетингової політики в умовах воєнного стану набуває особливої важливості для українських підприємств. Питанню формування маркетингової політики підприємства приділено увагу в працях багатьох вітчизняних та іноземних вчених, зокрема: Абрамович І. А., Воловик Д. В, Багорка М. О., Кадирус І. Г., Безугла Л. С., Агафонов О. Д., Гладкий Д. Р., Войтко С. В., Скоробогатова Н. Є., Коновалова Н. С. та інші. Однак окремі теоретичні та практичні аспекти формування маркетингової політики підприємства в період воєнного стану потребують додаткового дослідження. Метj. дослідження є вивчення теоретичних та практичних аспектів економічного обґрунтування напрямків підвищення ефективності маркетингової політики підприємства в період воєнного стану.
Keywords: маркетингова політика підприємства; маркетингова стратегія; витрати; конверсія; marketing policy of the enterprise; marketing strategy; costs; conversion